Bihar hírei

2017.09.20. 08:35

Jól jönne a kötelező biztosítás

A nyugat-romániai térségre lecsapó vasárnapi vihar komoly vagyonkárokat okozott, amelyeket természetesen csak azoknak térítenek meg a biztosítók, akiknek van vagyonbiztosításuk.

A nyugat-romániai térségre lecsapó vasárnapi vihar komoly vagyonkárokat okozott, amelyeket természetesen csak azoknak térítenek meg a biztosítók, akiknek van vagyonbiztosításuk.

Mint arról már beszámoltunk, tizenöt megyében összesen 212 településen okozott anyagi kárt a vasárnapi vihar, tehát most jönne jól a kötelező vagyonbiztosítás, ami három természeti csapás - földrengés, földcsuszamlás, árvíz - okozta károkat térít meg. Erre a tényre hívta fel a figyelmet közleményében a tizenkét romániai vagyonbiztosító társaság alkotta Természeti Katasztrófák elleni Biztosítók Érdekszövetsége (PAID), amely a 260/2008 számú, a kötelező vagyonbiztosításra vonatkozó törvény elfogadása után jött létre azzal a céllal, hogy kezelje a kötelező vagyonbiztosítási összegeket. A kötelező vagyonbiztosítás, mely magában foglalja a lakásbiztosítást is, most húszezer euró értékig kártérítést fizet, de csak azoknak akik valóban meg is kötötték ezt a biztosítást. Mert mint ahogy azt Drenyovszky László, nagyváradi vagyonbiztosítási ügynöktől megtudtuk jelenleg a mintegy 8.900.000 lakásból csak 1.650.000 lakásra van megkötve a kötelező vagyonbiztosítás. „A törvény büntetést is előír azoknak, akik nem kötik meg ezt a biztosítást, csak éppen még senkit sem büntettek meg. A szankciót a polgármesteri hivatalok szabhatják ki” - nyilatkozta Drenyovszky László. Bár most elég büntetést jelent az is, hogy semmilyen kártérítést nem kapnak azok, akik nem kötötték meg a kötelező vagyonbiztosítást.

Kötelező, fakultatív

A szakembertől megtudtuk, hogy a kötelező vagyonbiztosítás díjszabása évi húsz euró, vályogházak esetében évi tíz euró, előbbi húszezer, utóbbi tízezer euró értékig fizet kártérítést. Emellett vannak a különböző fakultatív biztosítási csomagok, amelyek bármiféle kártípust - villámcsapás, baleset, betörés, tűzeset, gázrobbanás stb. - magában foglalhat, és nem csak lakóházakat, de például garázsokat, melléképületeket is biztosítani lehet. Ezeknek a fakultatív csomagoknak az ára biztosítóként változik, míg az kötelező vagyonbiztosítás díjszabása egységes, és az ebből befolyó összegeket a biztosítók átutalják a PAID-nak. Drenyovszky László felhívta a figyelmet arra, hogy fakultatív vagyonbiztosítást csak akkor lehet megkötni, ha a magánszemélynek van kötelező biztosítása is. A viharkárok áldozatainak a szakember azt javasolja, hogy forduljanak ahhoz a biztosítóhoz amelynél kötelező, és esetenként fakultatív vagyonbiztosításukat megkötötték, huszezer euró értékig a PAID fizet, de ha keletkezett kár ennél nagyobb érték, akkor azt már a fakultatív biztosításból fedezik. Drenyovszky László elmondta, hogy nem ajánlatos a vagyontárgyakat, így az ingatlanokat sem alábiztosítani, azaz, ha egy ingatlan például hetvenezer eurót ér, akkor a legcészerűbb ekkora összegre biztosítást kötni, mert egy esetleges kár esetén az ingatlan értékénél sokkal kevesebb pézt fog kapni a biztosított.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!