Bihar hírei

2017.08.22. 08:37

Pisztoly-radar Nagyváradon is

Új típusú radart mutatott be a Bihar megyei Rendőr-felügyelőség hétfő délelőtt Váradon a sajtó képviselőinek. A készüléket először augusztus 21-én használták, éjjel, és esős időben is működőképes.

Új típusú radart mutatott be a Bihar megyei Rendőr-felügyelőség hétfő délelőtt Váradon a sajtó képviselőinek. A készüléket először augusztus 21-én használták, éjjel, és esős időben is működőképes.

Az új műszer, úgynevezett pisztoly-radar nemcsak a jármű sebességét méri meg, hanem kimutatja azt is, hogy a sofőr visel-e biztonsági övet, telefonál-e vezetés közben, illetve pontosan rögzíti a szabálytalanság helyszínét is. A pisztoly-radar HD minőségű képet és videót is tud készíteni és rögzíteni, a memóriakártyára menti azokat, illetve menti a jármű rendszámát, márkáját, színét is. Alin Haniș megyei rendőrfőnök elmondta, hogy a pisztoly-radart az élesdi önkormányzat vásárolta meg, a kérdésre, hogy mennyibe került, nem tudott választ adni. A kamerával ellátott radar maximum 1200 méterről képes mérni és azonosítani a járműveket, a modern technológiának köszönhetően éjjel, és esős időben is ugyanolyan működőképes. Mivel a készülék lézer-techonológiával működik, ezért nem történhet meg az, hogy a mérésbe bezavar egy másik jármű jelenléte. A járműben elhelyezett radarjelzők, „anti-radar”-ok nem ismerik fel, de a pisztoly-radar képes arra, hogy kiszűrje, hogy a megfigyelt járműben van-e ilyen szerkezet. Az országban már van néhány ilyen készülék, de még nem minden megye rendőr-főkapitánysága rendelkezik pisztoly-radarral.

Használata

A pisztoly-radar egy könnyen hordozható készülék, az épp azt használó rendőr adó-vevő állomáson közvetíti az adatokat a közelben, néhány száz méteren belül álló rendőröknek, akik eszerint állítják meg az autókat, és szabják ki a büntetést a szabálytalanság mértékétől függően. Ennek is szemtanúi lehettünk, alig 15–20 perc alatt körülbelül 4–5 személyt büntettek meg gyorshajtás miatt. A szóban forgó útszakaszon a megengedett sebesség 70 km/h, a legnagyobb sebesség, amíg munkatársunk jelen volt a helyszínen, 117 km/h volt.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy mivel az élesdi önkormányzat vásárolta meg a készüléket, és ingyenesen használati engedélyt adott az élesdi rendőrségnek, így leginkább Élesd környékén fogják azt használni, illetve az 1-es számú országúton. Ezen a héten, augusztus 21–27. között kerül sor a Tispol hétre, melyet Európa szinten szerveznek meg, célja a közlekedési kihágások megelőzése.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!