Bihar hírei

2017.08.30. 09:22

Magyarremetei találkozó: közösségi nappá fejlődött

Tizennyolc évvel ezelőtt, a Pro Remete egyesület kezdeményezésére, és a Gergely testvérek szervezésében tartották meg a Remetei elszármazottak találkozóját. Azóta, ez  a találkozó , már igazi közösségi nappá nőtte ki magát.

Tizennyolc évvel ezelőtt, a Pro Remete egyesület kezdeményezésére, és a Gergely testvérek szervezésében tartották meg a Remetei elszármazottak találkozóját. Azóta, ez  a találkozó , már igazi közösségi nappá nőtte ki magát.

Augusztus 27-én, vasárnap tartották meg a rendezvényeket, a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a Helyi Tanács, a Pro Remete egyesület, és  a helyi RMDSZ szervezet szervezésében. Változatos programok várták már kora délutántól, kicsiket és nagyokat, jó zene mindenkinek, enni és innivaló, óriáscsúzda és körhinta, rengeteg  sátor adott oltalmat  a késő augusztusi nap melegétől a remetei focipályán.

A frissen rendbehozott színpadon , egymást váltották a zenészek és tánccsoportok, mindenki igényének megfelelő mulatós, nótás, magyar és román előadók fellépését tekinthette meg. Az amatőr előadók mellett felléptek a román népi és mulatós zenét éneklő Claudiu Borza, Paula Lezeu és a Party Band, de színes egyveleggel szórakoztatta a közönséget  a debreceni Sós Fecó és Hencsy, táncot varázsolt a színpadra a belényesújlaki Rezgő , a magyarremetei Kéknefelejcs táncsoportok, és nem hiányzott  a köröstárkányi Százszorszép gyermek-táncsoportja sem, amely már az eredeti tárkányi táncokat mutatta be, nagy sikerrel. Késő este már Márió és feledhetetlen harmónikája varázsolt mulatós hangulatot.

Példaértékű összefogás

Mivel közösségi rendezvénynről volt szó, nem hiányozhattak a helyi és megyei vezetók felszólalásai, természetesen a község polgármestere Ştefănică Adrian, mely nemcsak ünnepi alkalmakkor van jelen , de a mindennapokban is teljes odaadással fejleszti a a község  településeit. A felszólalók között ott volt a megyei tanács részéről Ioan Mang alelnök, a  Bihar megye prefektusa, Ioan Mihaiu, Emilian Pavel  EU parlamenti képviselő, és nem utolsó sorban Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ szervezet elnöke, aki hangsúlyozta a példaértékű összefogást, ami sikeresen mükődik,  nemcsak magyarremetei szinten , de megyei szinten is.  Jó alkalom , hogy mindenki meg tudja mutatni értékeit, hagyományait, együtt ünnepelve. Örömét fejezte ki,  hogy az ilyen községi napok alkalmával,  ahol a magyarság nem csak Remetéről, de Várasfenesről, Köröstárkányból, Belényesújlakról is összéjön, együtt szórakozik. Természetesen ez érvényes a többségi románokra is , de  ezekben a vegyes lakosságú közösségekben  szépen és egyetértésben kell és lehet élni, gyarapodni, szórakozni.Fontos, hangoztatta Cseke Attila,  hogy megértsük azt a helyzetet amelyben a szórványmagyarság van, mert az ami a tömbmagyarságban  normálisnak vehető , az a szórvány-közösség számára a mindennapi megélhetést, fennmaradást jelenti, ezért ki kell mutatni a szolidaritást,  hogy velük vagyunk, együtt vagyunk, egy nemzethez és közösséghez tartozunk.

A felszólalok között volt Smeták Csaba Lajos, a Pro Remete egyesület alelnöke, és vendégként , Olajos Mihály, a magyarországi Szentpéterszeg polgármestere, aki pár kedves szóval üdvözölte a népes hallgatóságot. Tulajdonképpen itt egy hármas testvértelepülési programról van szó, Magyarremete, a franciaországi Nogent –sur-Vernisson (Centre – Val de Loire) és a magyarországi , Hajdú-Bihar megyei  Szentpéterszeg között.

Ez alkalommal a helyi tanács és a polgármesteri hivatal elismerésben és pénzdíjban részesített körülbelül 60 jól tanuló remetei diákot, és úgyszintén díjazták az iskolás  megyei bajnok röplabdacsapatát.

Köszönet

Bálind Györy helyi RMDSZ elnök ( és főszervező) elmondta, köszönet illett mindenkit, aki segített e szép program rendezésében és lebonyolításában: a helyi tanácsot, polgármesteri hivatalt,  Bihar Megyei Tanácsot, Cseke Attila elnököt, a személyes jelenlétért is, s minden kedves vendéget , résztvevőt. Nem felejtve ki a hatalmas gulyást készítő (melyből sok százan laktak jól!) két szakácsot, Bálint Mihályt és Tup Vasilet , akiknek minden elismerés kijárt.

Szép napot zártak a magyarremeteiek, látványos tűzijáték tette fel a habot a tortára. De nem kell sokáig pihenni, a hét végén pénteken Belényesújlakon, szombat-vasárnap Köröstárkányban, a Fekete-Körös Völgyi Magyar napok rendezvényei újból egybehozzák a magyarságot, tartalmas programokkal, hagyomáyainkal, és felhőtlen szórakozással!

Tárkányi nóták

Amikor hazafelé tartottunk  késő este, a köröstárkányi gyerekekkel a buszban, voltunk talán őt felnőtt, és harminc gyerkőc, egyszer csak elhangzott hátulrol” Gyere nótázzunk !”. A 5-6 éves kicsitől, a tizenévesig,  fújták teljes lélekből a tárkányi nótákat. Őszintén nem tudtam hogy örömömben sírjak vagy nevessek, annyira megható volt az , hogy ezen gyerekeknek fontosabbak a saját hagyományaik, táncaik, énekeik, magyarságuk mint minden más….Ezek már így maradnak, tárkányinak, kinek kedves a népviseletük, létük, nótájuk. Tisztelet nekik és szüleiknek, nevelőiknek!

Kovács Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!