Bihar hírei

2017.08.09. 17:32

Learning Enterprises: amerikai önkéntes Szalacson is

Július 22-től augusztus 11-ig tart az az angol nyelvtanfolyam, melyet Szalacson is megszerveznek az előző évek hagyományához híven. A foglalkozások célja, hogy mélyítse a helyi és a Szalacson vakációzó gyerekek, tanulni vágyók angol nyelvi ismereteit tartalmas, gyermekközpontú módszerek segítségével.

Július 22-től augusztus 11-ig tart az az angol nyelvtanfolyam, melyet Szalacson is megszerveznek az előző évek hagyományához híven. A foglalkozások célja, hogy mélyítse a helyi és a Szalacson vakációzó gyerekek, tanulni vágyók angol nyelvi ismereteit tartalmas, gyermekközpontú módszerek segítségével.Idén a közel 20 éves Elizabeth (Liz) Dahl érkezett Szalacsra, a Szabó és a Szegedi család vendégszeretetét élvezve. Azért akadt két befogadó is, mert mindkét család szeretné vendégül látni az amerikai önkéntest, ám az a gyakorlat, hogy kétszer három hétig tartson a tanfolyam, soknak bizonyult a gyerekeknek, így a családok osztoznak az önkéntes vendégül látásában, általában a program második periódusában. Liz New Jerseyből érkezett, de bevallása szerint két otthona van, ugyanis Marylandben tanul, s tanév közben kollégistaként ott is él. Lingvisztikát és spanyolt tanul az egyetemen, s a pedagógusi pálya iránti megbecsülését és szimpátiáját pedagógus édesanyjától örökölte. Először jár Európában, bár szülei európai gyökerekkel rendelkeznek. Elmondása szerint édesanyja nagyon irigyelte, hogy eljöhet Európába, s megkérte, mindent fényképezzen le, hogy ő is részese lehessen kicsit az európai kalandnak. Önkéntesünk nagyon szépnek ítéli a tájat, lenyűgözi a természet közelsége. Az esti sétákat nagyon kedveli, s minden szabadtéri tevékenységet, mert így betekintést nyerhet abba, hogyan élünk mi itt, milyenek a házak, udvarok, arcok, színek és illatok. Ahogy eddig valamennyi önkéntest, őt is lenyűgözték a virágzó napraforgók, a zöldellő fák, bokrok, a tágas mezők és a virágos rétek.

Foglalkozások

A foglalkozások hétköznapokon 10-től 13 óráig tartanak. A legkisebbek kezdenek (óvodások, előkészítősök, elsősök), majd a nagyobbak (másodikosoktól negyedikesekig), végül pedig a legnagyobbak tanulhatnak Liztől. Míg a kisebbek főleg játékokat, énekeket tanulnak, valamint rendszerezik tudásukat különböző témakörökben (pl. évszakok, állatok, testrészek stb.), a nagyobbak szituációs játékokat játszva kommunikálnak, alkalmazva nyelvtani ismereteiket és bővítve szókincsüket. Hétvégenként az önkéntest szórakoztatni a befogadó családok hivatottak. Nem azért mert kötelező, hanem mert szeretnénk, ha itthon érezné magát, s minél többrétű tapasztalatra tenne szert. Így strandoltunk, uszodáztunk, bicikliztünk, falunapoztunk már együtt, Nyíregyházán egy tartalmas napot töltünk el a vadasparkban, valamint egy nagy befogadó család-találkozón, hogy érezze, mindhárom család, akikkel szerencséje volt találkozni romániai kiruccanása alkalmával, családtagjának tekinti őt. Szeretnénk, ha szép emlékekkel térne haza, s ha majd otthon mesélni kezd, legyen az is a beszámolójában, hogy érezte: szeretet és megbecsülés vette körül távol az otthonától.

Szabó Szidónia tanítónő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!