Bihar hírei

2017.08.13. 16:52

Dinnyefesztivál súlyemelési bemutatóval

A tizenötödik Dinnyefesztivált tartották meg a hét végén Érkörtvélyesen. Mivel egyre kevesebben foglalkoznak már a falu emblematikus gyümölcsének termesztésével, a polgármester szerint megtörténhet, hogy nemsokára fesztiválnevet kell cseréljenek.

A tizenötödik Dinnyefesztivált tartották meg a hét végén Érkörtvélyesen. Mivel egyre kevesebben foglalkoznak már a falu emblematikus gyümölcsének termesztésével, a polgármester szerint megtörténhet, hogy nemsokára fesztiválnevet kell cseréljenek.Bár már csak mintegy 20 hektáron termesztenek manapság dinnyét Érkörtvélyesen, ami nagyjából tizede az évekkel korábbinak, egyelőre Dinnyefesztiválnak nevezik a falunapot, bár lehet, ezen a fentiek tükrében nézve nemsokára változtatniuk kell, mondta Nagy István polgármester a 15. rendezvény megnyitóján. Ezt megelőzően szombat délelőtt még gyerekeknek tartottak foglalkozást (Kovács Emese tanárnő vezetésével), a déli órákban pedig lovasbemutató volt, amit Kecskés István mérnök szervezett. A délutáni megnyitó a sok éves hagyománynak megfelelően zajlott: a községháza elől felvonulás indult, melynek élén a helyi menettáncosok haladtak, őket modern- és néptáncosok, illetve a vendégek és meghívottak követték. Így érkeztek a dr. Balási József Általános Iskola udvarára, ahol a színpadon a mazsorettek tánca után Nagy István mondott köszöntőt és köszönetet a rendezvény támogatóinak, szervezőinek. Örömmel nyugtázta, hogy sikerült összehozni a falunapot, hiszen az önkormányzatban viták voltak arról, hogy kell-e egyáltalán, de döntő érv volt, hogy a lakosság igényli ezt a fajta szórakozási lehetőséget. A polgármester szerint ugyanakkor a fesztivál elveszti lassan azt a varázsát, amit a messze földön híres terménye, a névadó dinnye adott neki, hiszen, mint fentebb idéztük, egyre kevesebben foglalkoznak vele. (Megjegyezzük, hogy a Körtvélyes mellett elhaladó országút mentén azért még szombaton is 5–6 helyen is árulták a gyümölcsöt, és piacokon is találkozni a termelőkkel.)

Meglepetések

Szabó Ödön képviselő, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke üdvözölte, hogy a körtvélyesiek megszervezték a Dinnyefesztivált, ami szerinte a találkozásban, az egymásra-találásban, az élménygyűjtésben bizonyítja jelentőségét. Újra a polgármester vette át a szót, aki meglepetésekkel készült: ajándékokat adott át azoknak, akik a község közösségi életében jelentős szerepet töltenek be. Így szólította Máté Zsoltot, aki a Silver Wings Egyesület tánccsoportjai révén a helyi gyerekeket nemcsak oktatja, de versenyeken is szerepelteti, a helyi születésű Kecskés Zoltánt, aki a magyar színeket képviselve járt súlyemelőként olimpiákon, vb-ken és Eb-ken, nem mellesleg masters világbajnok (vele készült interjúnkat később olvashatják), Czintos Felicia Laura igazgatónőt, aki az iskola munkaközösségének nevében vehette át az elismerést. Dukált volna az ajándék a helyi néptánccsoportnak is, ám annak vezetői nem voltak jelen, ennek átadása másnapra maradt. A megnyitó után a színpadi program az óvodások, iskolások műsorával indult, miközben a focipályán Körtvélyes–Szerep meccs kezdődött és meggyőző hazai sikert vetítette előre már a félidei 4 gólos vezetésük, miközben a Hajdú Bihar megyei testvér-településről érkezettek még kapura rúgásig sem jutottak. Az iskolaudvaron a váradi Libavonat együttes koncertje mozgatta meg a gyerekeket, majd a már említett olimpikon bemutatója következett. Pontosabban előbb a családja működtette debreceni Vezér Fitness stúdió három fiatalja tartott rövid bemutatót, majd jött a súlyemelés. Ennek során Kecskés Zoltán röviden bemutatta ezt a sportot, az edzések mibenlétét, ebben Kusai Kristóf ifjúsági országos bajnok volt segítségére, aki fokozatosan növelve a súlyokat mutatta be lökési és szakítási gyakorlatait.

Súlyemelési bemutató

Nem meglepő módon a közönség soraiból is bőséggel akadtak, akik úgy érezték, hogy ők előzetes gyakorlás nélkül is alkalmasak e sport gyakorlására. Többen lehetőséget is kaptak, persze Kecskés Zoltán igyekezett kordában tartani a lelkesedést, figyelmeztetve mindenkit az izomszakadások, csonttörések, másnapi izomlázak veszélyére. Ennek ellenére a barátok, kedvesek előtti bizonyítási vágy sokakban felpörgette az adrenalint, volt aki sikerrel, volt aki sikertelenül próbálkozott a 60, 80, 100 kilókkal, de volt, aki a 140 kilót is legalábbis elemelte a talajról. Az esti műsort az Euphoria Music Band koncertje nyitotta, melynek vége felé már kezdett beborulni az ég. Őket a már említett Silver Wings-tánccsoportok, majd Balázs Levente és zenekara követte. Az est sztárvendégének látására sokan összegyűltek a környékről, annál is inkább, mert a magyarországi X-Faktor 3. szériájának 3. helyezettje, Csobot Adél a közeli Nagykárolyban nőtt fel. Őt az érmihályfalvi Playtime együttes koncertje követte, akkorra azonban már derekasan megnyíltak az égi csatornák, próbára téve az éjszakai diszkóra vágyók kitartását is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!