Bihar hírei

2017.08.22. 12:55

Anyanyelvi pótérettségi

<p lang="hu-HU">Hetvenöt fiatal iratkozott fel Bihar megyében a pótérettségi keddi, anyanyelvi írásbeli próbájára, hetvennégyen magyar tagozaton végeztek, egyikük pedig szlovák tagozatra járt. Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő elmondta, tizenegyen hiányoztak, fennakadások nem voltak, senkit nem zártak ki.

Hetvenöt fiatal iratkozott fel Bihar megyében a pótérettségi keddi, anyanyelvi írásbeli próbájára, hetvennégyen magyar tagozaton végeztek, egyikük pedig szlovák tagozatra járt. Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő elmondta, tizenegyen hiányoztak, fennakadások nem voltak, senkit nem zártak ki.

A nagyváradi Lucian Blaga elméleti líceumban létesült vizsgaközpontban a pedagógiai líceum néhány magyar tagozatos végzett diákjával volt alkalmunk beszélni. Mint elmondták, a tételek nem voltak épp nehezek, de azért könnyebbek is lehettek volna. Ők amúgy a humán tagozatosok tételeit kapták: első pontként Tóth Árpád Szédület című versét, s ehhez fűződő kérdéseket, második pontként egy növényekről szóló írást, melyhez kapcsolódóan egyebek mellett egy érvelő szöveget kellett írniuk a gyógynövények fontosságáról, harmadik pontként pedig a Szondi két apródja című Arany János költeményt. Néhányan közülük elmondták: azért halasztották őszre az érettségit, mert úgy érezték, nem elég felkészültek. Véleményük szerint most a tételek valamivel könnyebbek is voltak.

A reál tagozatra járók harmadik tételként egy romantikus regényt kellett elemezzenek, s akiket megkérdeztünk, Az Arany ember című regényt választották. Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön pedig a szak szerinti választott tantárgyból írnak dolgozatot az érettségizők. Péntektől egészen jövő csütörtökig zajlanak a kompetencia felmérések, s egy napra rá, azaz szeptember elsején függesztik ki az óvások előtti eredményeket, a végső eredményeket pedig szeptember 6-án teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!