Bihar hírei

2017.07.21. 10:31

Tartalmas vasárnap Tarcsán

Az értarcsai önkormányzat olyan "tartalmas vasárnapot" szervezett, melyre vártak kicsit és nagyot egyaránt. A községhez tartozó másik két faluban is hasonlóra lehet számítani. 

Az értarcsai önkormányzat olyan "tartalmas vasárnapot" szervezett, melyre vártak kicsit és nagyot egyaránt. A községhez tartozó másik két faluban is hasonlóra lehet számítani. Lufiba "öltözött" bokrok látványa, az udvarról az utca felé szűrődő zene jelezte vasárnap kora délelőtt: valami szokatlan zajlik az értarcsai iskola udvarán. Mint megtudtuk, nem a szokásos falunap volt, nem is családi nap, hanem egyszerűen egy "tartalmas vasárnap". Hogy ez mit jelent? Ahogyan az egyik szervező fogalmazott (és nem akart senkit megbántani): ez egy közösségépítő rendezvény, aminek semmi magasztos, nagyszavas célja nincs, csupán annyi, hogy érezzük jól magunkat, hogy legyen egy jó napja kicsinek és nagynak egyaránt, úgy, hogy az egész kifizethető egy playback-fellépő árából. Nos, a rendezvény címe is ez volt: Tartalmas Vasárnap, és a már említett kora délutáni órákban kezdődött, bár az előkészületek nyilván korábban megtörténtek. Az addig megjelenteket Gerzon Erika iskolaigazgató köszöntötte, reményét fejezve ki, hogy valóra válik a "tartalmas" jelző, nem csak a gyerekek, de a felnőttek tekintetében is. Az udvaron ekkor már felkészültek a különböző játékokra, melyekről egy erre szakosodott nagyváradi cég gondoskodott: egyebek mellett volt tojásfutam, szivárványjáték, bólyakerülgetés, óriásbuborék-fújás, szumó, ugrálóvár, kézműveskedés. Az ezekben résztvevő gyerekek egy úgynevezett útlevelet kaptak, minden játék és feladat teljesítése után ezekbe egy-egy pecsét került, este pedig a pecsétekkel teli útipasszust ajándékra lehetett váltani.

Íjászkodtak 

Közben a "kisiskolában" (a tanintézmény régebbi épületében) víz, üdítő, kalács várta a megfáradtakat. Az épület mögött a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjász Egyesület érmihályfalvi tagjai tartottak bemutatót, fegyvereiket természetesen ki is lehetett próbálni. A települést kettészelő országút másik oldalán, az iskolával átellenben lévő kultúrháznál időközben bográcsos főzéséhez láttak, az ételből minden lakos részesülhetett, aki tiszteletét tette a terített asztal mellett, ingyen, ahogyan aznap minden díjmentes volt az önkormányzat jóvoltából. A nap mókázással fejeződött be, a szó szoros értelmében, hiszen este az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport mutatta be a kultúrház közönségének zenés kabaréját. Mint megtudtuk, e hét végén a községhez tartozó másik faluban, Gálospetriben lesz hasonló koreográfia szerint lezajló tartalmas vasárnap, a harmadikra, Éradonyra is sor kerül később.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!