Bihar hírei

2017.07.10. 15:57

Fogathajtók, erős emberek, koncertek Csokalyon

A csokalyi családi napon, a délelőtti hivatalosabbnak, komolyabbnak mondható programok után, délután a szórakozásé volt a főszerep. Volt lovasverseny, erősember-bemutató, tánc, ének, koncert, főző- és fociverseny.

A csokalyi családi napon, a délelőtti hivatalosabbnak, komolyabbnak mondható programok után, délután a szórakozásé volt a főszerep. Volt lovasverseny, erősember-bemutató, tánc, ének, koncert, főző- és fociverseny.Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap délelőtt orgonaavatót tartottak a csokalyi református templomban, utána Fényes Elek statisztikus szobrát koszorúzták meg a családi nap eseményeinek nyitányaként. Pontosabban a főzőverseny résztvevői voltak a legfürgébbek, hiszen ők már mindenki előtt munkához láttak a Fényes Elek-emlékhely mögötti focipálya mentén kialakított "szabadtéri konyhában". Mint később kiderült, a 7 csapat közül a Mesterek voltak a legügyesebbek, bizonyítva, hogy nem csak a civil hivatásuk mesterei, de a fakanál forgatásé is. Másodikok lettek a Szomjasok csapat tagjai, ők ellenben  megnyerték azt a 4 csapatos focibajnokságot, mely nem volt ugyan az előzetes programban, de a szervezők alkalmazkodtak az igényekhez. Előző lapszámunkban már említettük, hogy a koszorúzási ünnepség végére a fogathajtó verseny résztvevői felsorakoztak, hogy az érdeklődőket megszekereztessék a faluban. Azt követően kezdődött a verseny a focipályán kialakított 670 méter hosszú akadálypályán, ahol 14 hajtó 15 fogattal (egy hajtó 2 fogattal versenyzett) állt rajthoz.

Erős emberek

Az akadályhajtás eredménye: 1. Fitero Petru I. (Tulipán SK), 2. Lévai Zsombor (Szalárd), 3. Sziki Sándor (Hodos); a vadászhajtás eredménye: 1. Sziki Sándor, 2. Lévai Zsombor, 3. Kesztyűs Gábor (Sarkad); a pónifogatoknál: 1. Jakó Csaba, 2. Jakó Tímea (Hajdúsági Lovas Klub). Ezután előbb a Pusztai Farkasok hagyományőrző íjászai tartottak rövid bemutatót, természetesen ki is lehetett próbálni a húros fegyvereket, aztán a székelyhídi Todoszi László és Kiss Attila úgynevezett erős ember-bemutatója következett. Volt "vasbőrönd" cipelés, fémgolyó emelés, traktor-gumiabroncs forgatás. Aki a látottak alapján azt gondolta, ezek nem is nagy kunsztok, az ki is próbálhatta, aztán kiderült, hogy csak a vasbőrönd megemelése sikerült tél-túl néhányuknak. A helyi ovisok és iskolások énekes-táncos műsora után a székelyhídi Zajgó néptánccsoport kisebbjei népi gyerekjátékokat és ugróst, a nagyobbak mezőségi lassút és gyorsat táncoltak. Jelentkezők híján a családi vetélkedő elmaradt, nem úgy a helyi tehetségek énekes bemutatkozása, Tivadar József zenei kíséretével főként Republic-dalok csendültek fel Laura, Daiana, Kriszti és Hanna előadásában.  Színpadra álltak még azok az írországi fiatalok is, akik évente Csokalyon vendégeskednek, idén azonban Székelyhídon ütöttek tanyát, ám a családi napra ellátogattak.

Koncertek

Az ugyancsak helyi Fórián Andrea a stand up műfajában tett próbálkozást, főleg a helyi viszonyok között érthető poénokra építve, utána a székelyhídi Enemy Dance Family hip-hop, és a Blind Mirror együttes havy metal produkciója következett. Bevallom, azok közé tartozom, akik korábban nem hallottak az ugyancsak helyi Sarkadi Antalról, aki énekesként állt színpadra. A helyszínen halottaknak utánanézve beigazolódott: a fiatalembert mások igen kedvelik már, az idei nyár slágerének kikiáltott Despacito című dalt előadásában magyarul már több mint 610 ezren látták a youtube videómegosztón! Persze ezt is előadta műsorában, mellyel a közönség igényeinek kiszolgálására törekedett. A Dreamers együttes koncertje már elmaradhatatlan része a csokalyi ünnepségeknek, a már említett helyi Tivadar József révén, aki mellett ezúttal az énekes Papp Kinga, illetve Tivadar Krisztián állt színpadra. Mindez már késő este zajlott, ami után nem is maradt más hátra, mint a szabadtéri bál.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!