Bihar hírei

2017.07.24. 14:31

Egy férfi halott, másik kómában a vihar után

Vasárnap este emberáldozatot követelt a Bihar megyei Csarnóházán tomboló vihar: egy 37 éves váradi fiatalember életét vesztette annak következtében, hogy fa dőlt arra az autóra, amiben tartózkodott. Egy másik, 23 éves férfi súlyos agyrázkódást szenvedett, kómában van.

Vasárnap este emberáldozatot követelt a Bihar megyei Csarnóházán tomboló vihar: egy 37 éves váradi fiatalember életét vesztette annak következtében, hogy fa dőlt arra az autóra, amiben tartózkodott. Egy másik, 23 éves férfi súlyos agyrázkódást szenvedett, kómában van. Sorin Caba, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) főparancsnoka hétfő délelőtt a média képviselőinek kifejtette: vasárnap este az intézmény diszpécserszolgálata több olyan segélyhívást is fogadott, melyek profi csapategységek beavatkozását igényelték Csarnóháza térségében, egy olyan kialakult helyzet miatt, mely veszélyes meteorológiai jelenségek következtében állt elő. A környéken tomboló erős vihar miatt ugyanis magas, több mint másfél méter törzsátmérőjű fák dőltek ki az ott kialakított kemping területén. Az első intervenciós egységek egészségügyi személyzetből tevődtek össze, az elsődleges információk alapján pedig a katasztrófavédelem úgy döntött, hogy plusz erőkre van szükség. Ioan Mihaiu prefektus jóváhagyásával egy speciális tervet dolgoztak ki, melynek megfelelően az összes Bihar megyei SMURD-egység kiment a helyszínre, később pedig Kolozs megyéből is kértek plusz segítséget, ahonnan három rohammentő csapat érkezett. A Bihar megyei ISU 19 speciális gépjárművel vonult ki, melyek elsősegély nyújtására, a műszaki mentés elvégzésére és szállításra alkalmasak, illetve összesen 60 tiszt és altiszt tette a kötelességét Csarnóházán.

A helyzetet bonyolította, hogy a kiszállás közben egy olyan információ birtokába jutottak, miszerint lehetséges, hogy katasztrófa történt Barátkán is, így eleve két irányba szerveződtek meg. Elsőrendű sürgősségnek tekintették Csarnóházát, a műszaki mentés és az orvosi segélynyújtás szempontjából, mivel azt feltételezték, hogy emberek vannak a ledőlt fák alatt, de ugyanakkor arra is felkészültek, hogy Barátka térségében is menteniük kell, ez ügyben mentőscsónakos kutatóegységek is készenlétbe álltak. Az utóbbi információ azonban szerencsére nem igazolódott be, így kizárólagosan Csarnóházára tudtak koncentrálni.

Kómában

A helyszínen azt tapasztalták, hogy az erős vihar miatt 11 fa dőlt rá az ott táborozók gépjárműveire és sátraira. Az első beavatkozásokkal kimentették az autókból az ott rekedt személyeket, akiket elsősegélyben részesítettek, és ha kellett, Váradra szállítottak. A kivezényelt Bihar és Kolozs megyei egységek elegendőnek bizonyultak, és segített még a helyi önkormányzat is. Abból a szempontból szerencsésen alakultak a dolgok, hogy egyetlen személy se tűnt el, mindenki előkerült, megvolt. A mentőakciót Ioan Mihaiu prefektus koordinálta a legfelsőbb szinten.

Dr. Alexandru Mateoc, az UPU-SMURD szóvivője arról tájékoztatott, hogy a körülbelül 35 orvos, az 50 ápoló és a kisegítő személyzet 13 sérültet látott el, akik közül egy 23 éves fiatalembert, akit súlyos agyrázkódása miatt meg kellett operálni a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Hétfő délben még komában volt, és az orvosok visszafogottak a felépülését illetően. Másik 5 személy szintén a fején, vagy a hasa tájékán sérült meg, de egyikőjük sem volt életveszélyben, 6-an pedig könnyebb zúzódásokat szenvedtek. A sajtótájékoztató idején a Megyei Kórházban 7 személy volt beutalva, aki közül egy gyerek.

Az elhangzottakat Sorin Caba azzal egészítette ki: összesen 17 áldozatról beszélhetünk, hiszen voltak, akiket nem a rohammentők ápoltak vagy szállítottak el, hanem a saját lábukon jelentkeztek váradi vagy Kolozs megyei egészségügyi intézményekben ellátást kérve.

A helyszínen ugyanakkor segítséget nyújtottak a rendőrök és a csendőrök is, az áldozatot pedig az ország különböző vidékeiről származnak: bukarestiek, aradiak, temesváriak és természetesen Bihar megyeiek.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!