Bihar hírei

2017.06.06. 12:32

Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja

A Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében június 10-én kerül sor a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű eseményre. Ezúttal az érmelléki, valamint berettyóvidéki szőlő- és borkultúra népszerűsítése a cél.

A Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében június 10-én kerül sor a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű eseményre. Ezúttal az érmelléki, valamint berettyóvidéki szőlő- és borkultúra népszerűsítése a cél.A kerékpár szerelmesei ezúttal az Érmellék és Berettyóvidék jelentősebb szőlő- és bortermelő településeivel ismerkedhetnek meg, ezért a biciklis túra A bor útja nevet kapta. Tavaly ősszel két hasonló biciklis túra került megrendezésre Telegd, illetve Rév kiinduló ponttal, melyek az említett települések környékén lévő műemlék fatemplomok látogatására fektették a hangsúlyt. Ezúttal az érmelléki, valamint berettyóvidéki szőlő- és borkultúra megismertetése, illetve népszerűsítése a cél, mindez egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott családbarát biciklistúra keretén belül. A rendezvénysorozat célja a Bihar megyei turisztikai látványosságok és a kerékpárturizmus népszerűsítése.

Pihenési lehetőségek

A túra útvonala: Bihardiószeg – Hegyközszentimre – Szentjobb – Hegyközszentmiklós – Székelyhíd. Az út során számos pihenési lehetőség lesz biztosítva, a távot szakaszokra bontva tehetik meg a résztvevők. A 36 km-es kerékpárút indulási pontja a diószegi Zichy kastély lesz, ahonnan a reggeli elfogyasztása és múzemlátogatás után a résztvevők a diószegi pincesort érintve Szentimre irányába haladnak majd, ahol két megálló is be lesz iktatva a halastónál, illetve az Úr-pincészetnél. Innen továbbhaladva Bihar megye legnagyobb szőlészetén és az erdőn keresztül jut el a mezőny Szentjobbra, ahol a római-katolikus templom, illetve a körülötte lévő középkori várrom ásatása az úticél. Szentjobbról, Hegyköszszentmiklóson keresztül Székelyhídra tekernek majd tovább a résztvevők. Ez utóbbi szakaszon két megállót is beiktatnak, ahol a szervezők hűsítő italokkal kedveskednek majd a résztvevőknek. A 36 km-es távból 16 kilométert földúton tesznek meg a résztvevők, ezért a túra főképp mountain bike típusú kerékpárral ajánlott. Mivel a további 20 km-es szakaszon aszfaltozott megyei és községi úton haladnak majd, illetve két alkalommal országutakat is érintenek, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek láthatósági mellényt és bukósisakot.

Mivel a rendezvény elsődleges célközönségét a nagyváradi kerékpárosok jelentik, a szervezők a nagyváradi vasútállomástól két nagy buszt is indítanak június 10-én reggel 7 óra 30 perckor, mellyel a résztvevők kerékpárjukkal együtt fejenként 10 lejért eljuthatnak Diószegre. A Székelyhíról való visszaút ára ugyanennyibe kerül majd. A résztvevők személyvonattal is leutazhatnak Diószegre, mely szintén reggel 7:30-kor indúl a nagyváradi vasútállomásról.

Hasznos információk

A kerékpárút során a településeken lévő pihenőhelyeken lehetőség nyílik majd különféle borkóstolókon és rövid településismertető előadásokon résztvenni. A kerékpározóknak az út során hűsítőket, ebédet és uzsonnát biztosítanak a település önkormányzatai. A Nagyváradra hazautazók számára Székelyhídról 19:00 órakor indulnak vissza a megyeszékhelyre az autóbuszok. Akik vonattal érkeztek, és azzal is szeretnének visszajutni Nagyváradra, azok számára 17:36, illetve 18:11- kor indulnak vonatok a székelyhídi vasútállomásról. Mivel a helyek száma korlátozott, a résztvevőknek előtte regisztrálniuk kell az egyesület Facebook-oldalán (Agenția de Managementul Destinației Bihor) megtalálható online formanyomtatványon.

A Bihar megyei TDM és a Bihar Megyei Tanács szervezésében zajló Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja elnevezésű rendezvény partnerei: Székelyhíd, Szentjobb, Szalárd és Bihardiószeg települések önkormányzatai, a nagyváradi Pro Bikers Egyesület, illetve a székelyhídi Ér Hangja Egyesület.

A Bihar megyei TDM sajtóközleménye

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!