Bihar hírei

2017.05.22. 14:00

XXV. Nyíló Akác Napok: Fesztiválzárás meglepetésekkel

Az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokra jellemző, hogy az utolsó napon, vasárnap vannak rajta a legtöbben, nem volt ez másként a 25. alkalmon sem. A végére több csattanó is maradt.

Az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokra jellemző, hogy az utolsó napon, vasárnap vannak rajta a legtöbben, nem volt ez másként a 25. alkalmon sem. A végére több csattanó is maradt.

Ahogyan az előző három napon, úgy az érmihályfalvi XXV. Nyíló Akác fesztivál negyedik napján is napsütéses időben zajlottak az események. A főzőverseny kezdődött legkorábban, és mint Krizsán Csaba főszervezőtől megtudtuk: olyan sok barátra tettek szert az évek folyamán és olyan nagy az érdeklődés az inkább baráti összejövetel, mint verseny iránt, hogy lassan kinövik a Gödör rendezvényház udvarát. Idén 26 csapat 36 ételt elkészítésének fogott, de közben pálinkák versenyét is megtartották. Már délután volt, mikor a zsűri nevében annak elnöke, Csányi Sándor, a Magyarországi Gasztro-fesztiválok Szövetségének elnöke magas színvonalúnak, ugyanakkor a zsűritagok között vitát kiváltónak nevezte a versenyt, az ételek minőségét pedig "magyarságunkra jellemzőnek" minősítette. A kategóriánkénti legjobbak, levesek: 1. Kukori, 2. Hajdúnánás, 3. Böllérek; pörkölt: 1. Dögevők, 2. Böbiék, 3. Piroska és unkája; egyebek: 1. Böllérek, 2. Semjéni Csibészek, 3. Emődi Pincegazdák, a fődíjat a Böllérek csapata kapta. A pálinkák közül Nagy József (Jaju) őszibarackja lett a legjobb, második ifj.Lunczer János alma, harmadik a Laza Banda szatmári szilva pálinkája. Míg a felnőttek főztek, a gyerekeket Lélek Tibor és Németi Emese, azaz Tibi és Mesi bohóc szórakoztatta.

Szépségverseny

A fesztivált záró műsorfolyam a főtéri színpadon délután a Silver Wings Egyesület tánccsoportjainak bemutatójával kezdődött, majd a Szépkor nyugdíjas egyesület tagjainak "járókeretes táncával" folytatódott. Idén tíz ifjú hölgy vett részt a szépségversenyen, sorszámaik sorrendjében: Vasil Izabella, Kovács Krisztina, Mág Bianka, Nagy-Bibarţ Karen Patrícia, Leţ Janett, Polszki Krisztina, Soimosán Brigitta Erika, Zohorák Bianka, Virág Ágota, Sütő Erika, akik utcai viseletben, fürdőruhában és estélyiben vonultak színpadra. A verseny előtt illetve öltözködési szüneteiben egyrészt a székelyhídi Tini Dance Center táncosainak produkcióit lehetett látni, de volt a szokásos gyerekdivat-bemutató, illetve első romániai koncertjét adta szlovákiai születésű Peter Sramek, akit a publikum a Rising Star énekes-tehetségkutató műsorban ismerhetett meg 2014-ben. Az eredmény kihirdetéskor (ami természetesen egyeseknek kedvére volt, másoknak nem) a különdíjak találtak elsőnek gazdára: az Avon minden résztvevőnek díjat ajánlott fel, az ARA különdíját Virág Ágota vehette át. Harmadik lett - vagyis második udvarhölgy - Vasil Izabella, második - vagyis első udvarhölgy - Polszki Krisztina, a 2017-es jubileumi Nyíló Akác Szépe pedig Soimosán Brigitta Erika, a győztes fejére a koronát a tavalyi szépségkirálynő, Tóth Tímea tette fel.

Nézésünk meg járásunk

Időközben a római katolikus templomban a Duo Varadiensis tartott kamarakoncertet, a főtérre pedig a magyar mulatószene pillanatnyi nagy sztárját, Kis Grofót (Kozák Lászlót) várta 4 - 5 ezres tömeg. A bulibáró nem is bízott semmit a véletlenre, megkaptuk "mulatásiból" a magunkét: mindjárt "a nézésével és a járásával" indított, amit a biztonság okáért még elnyomott egyszer, de azt is megtudtuk, hogy még nem hazafelé megy, ahogyan énekelte, mert bár a szíve szakadt meg, hogy a drága közönséget ott kellett hagyni, de egy másik helyen már nagyon várták. Következett a román könnyűzenei élet sztárja, AMI, aki két táncoslánnyal érkezett. A színpadon hangszerek hangolása zajlott a továbbiakban (készülve a Republic koncertre), közben be is sötétedett. Ekkor kezdődött el a fesztivált záró ünnepség a tűzijátékkal (azért a koncert előtt, mert azt nem akarták megszakítani, a tűzijátéknak pedig meg kellett történni éjfél előtt). Zárszavában Nyakó József polgármester újra köszönetet mondott mindazoknak, akik a 25 év alatt életben tartották és fejlesztették az eseményt, illetve színpadra hívta az idei esemény szervezésében résztvevőket (pontosabban egy részüket, akik jelen voltak).

Díj, lánykérés, Republic

A polgármester valóban nem tudott előre arról, ami következett: történt, hogy a Helyi Tanács pénteki ünnepi ülésén, ahogyan arról beszámoltunk, kiválósági díjat kaptak, akik annak idején útjára indították a fesztivált. Az elöljáró tisztségéből fakadóan nem lehetett köztük, ám az Érmihályfalváért Egyesület az említettekéhez megszólalásig hasonló, a Fesztivál Kiválósági Díját készíttette el számára, melyhez Kiss György fafaragó domborműve társult: akácvirágot tartó, a szülőföldbe gyökerezett kéz - a szimbolika nem szorul magyarázatra... A színpompás tűzijáték után következett a Republic koncert, mely az egész környékről (a határon túli régiót is beleértve) vonzotta a közönséget. Boros Csaba és csapata a közönséggel "egymásra találva" örömzenélte végig a több, mint másfél órát, melyet természetese Cipő (Bódi László) emléke lengett be. A koncert sem telt el meglepetés nélkül: a színpadra kéredzkedett egy fiatalember, mint kiderült Jenő, aki nem hiába volt ékes Superman-pólóban, volt bátorsága több ezer ember előtt megérni szerelme, Berni (bizonyára Bernadett, ha nem elnézést) kezét, aki meghatódva mondott igent. Ha nem is a 67-es úton, de éjfél után aztán mindenki indulhatott haza azt a koncertet követően, mely méltó megkoronázása volt a XXV. Nyíló Akác Napoknak és talán az elmúlt negyedszázadnak is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!