Bihar hírei

2017.05.22. 12:05

XXV. Nyíló Akác: a pénteki és szombati események

Mintegy 25 program várta az érdeklődőket a XXV. Nyíló Akác Napokon, Érmihályfalván, pénteken és szombaton. Bár mindegyik megérdemelné - ahogyan más esetekben történik - a külön, részletes beszámolót, csak összefoglalóra van lehetőségünk.

Mintegy 25 program várta az érdeklődőket a XXV. Nyíló Akác Napokon, Érmihályfalván, pénteken és szombaton. Bár mindegyik megérdemelné - ahogyan más esetekben történik - a külön, részletes beszámolót, csak összefoglalóra van lehetőségünk.

A csütörtöki nap eseményeiről már beszámoltunk dióhéjban, a pénteki eseménysor idén is a már 22. alkalmához érkezett minifoci tornával kezdődött (a sporteseményekről - foci, sakk, kézilabda) külön beszámolunk. Az Egészségügyi-Szociális Központban a szociális együttműködésről tartottak konferenciát, melyen megyénkbeli és határon túlról érkezett intézmények képviselői vitathatták meg tapasztalataikat. Mindezekkel egy időben tartotta ünnepi ülését a Helyi Tanács, hogy átadják azokat a kiválósági díjakat, melyekről pár nappal korábban egyhangúan döntöttek a tanácsosok. A meghívottak, családtagjaik jelenlétében Nyakó József polgármester mondta el, hogy a város vezetésének terve, hogy a továbbiakban is jutalmazza azokat, akik kimagasló munkát végeznek a közösségért. Ezúttal azonban két kategóriában is díjaztak, hiszen a 25. fesztiválra tekintettel az azt kitalálókat és életben tartókat is megszólították, legalábbis 7 személyt közülük: Hegedüs Attilát, Kiss Csabát, Lunczer Máriát és dr.Lunczer Jánost, Simon Andrást, Sütő Zoltánt és Torda Imrét.

Díjazás, konferencia

A város életében végzett munkáját ismerték el Borbély-Simon Csabának (kultúra), Magda Erzsébetnek és Bobes Erzsébetnek (civil szféra), Boros Józsefnek (oktatás), Fele Attilának (sport), Kovács Attilának (vállalkozás), dr.Turucz Máriának (szociális, karitatív munka).  Nem sokkal később az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség konferenciájára került sor a Gödör rendezvényházban, melyen Bihar és Hajdú Bihar megyei politikusokat, Bihar megye északi részének polgármestereit és alpolgármestereit az Érmellékről, a Hegyközből, a Berettyó-mentéről és a Sebes Körös-völgyéből, illetve a testvérvárosok egy részének vezetőit köszönthette a polgármester. Tájékoztató hangzott el az érmelléki Fejlesztési Ügynökség terveiről Póti Csaba irodavezető és ahhoz kapcsolódva dr.Székedy Levente,a PKE előadója részéről. Az RMDSZ megyei vezetői - Cseke Attila, Szabó Ödön és Pásztor Sándor - az utóbbi hetek politikai történéseiről számoltak be, a megjelenteket üdvözölte Pajna Zoltán, a Hajdú Bihar megyei közgyűlés elnöke is.

Megnyitó

Péntek délutánra már túl voltunk 9 programon, mire sor került a fesztivál hivatalos megnyitójára. Ezt most is gyerekek és helyi előadócsoportok felvonulása nyitotta, a polgármester ünnepi szavaihoz csatlakozott Cseke Attila, Pásztor Sándor,  Koroknay Imre balmazújvárosi, Bagdi Sándor nyírbélteki, dr.Csomor Ervin Budapest XVI. kerületi alpolgármester, Nyíri Béla nyírábrányi és Szögedi Anna tornaljai polgármester, illetve a Barótról érkezett Ráduly Antal. A beszédek után előadócsoportok "keltette" színpadi kavalkád kezdődött, az est folyamán a romániai X-Faktor döntőse, Madalina Lefter, a helyi Playtime együttes, illetve az AC/DC-számokat előadó magyarországi AB/CD együttes koncertezett. Akinek még volt energiája - és több százaknak volt - az a százholdi focipályán tartott szabadtéri retró diszkóban tombolhatott.

Aranylakodalmasok

Szombaton délelőtt újra sportversenyek voltak, illetve a helyi Transbuldex Racing klub szervezésében egy olyan roncsderbi, melyre már régen készültek és mint a nagy érdeklődés bebizonyította, joggal szánták rá magukat. Öt "istálló" 15 sofőrje rótta a köröket a homokpályán, futamonként 3-an, a legutolsó mindig kiesett. Ezzel párhuzamosan a kultúrházban az aranylakodalmasokat köszöntötték, immár 9. alkalommal. Mint dr.Turucz Mária főszervező elmondta: 1967-ben 68 pár kötött helyben házasságot, máig 9 él együtt, további 5 nem helyben kelt egybe, de az évek folyamán érmihályfalviakká lettek. Köszöntőt Nyakó József polgármester, illetve Todor Maria, az anyakönyv-vezetői teendőket is ellátó jegyzőnő mondott, utóbbi előmondására erősítették meg fogadalmunkat: Szilágyi Ottó és Irén, Filip József és Ilona, Csűri Gyula és Barbura, Ursu József és Erzsébet, Szilágyi Miklós és Irén, Szűcs Ferenc és Erzsébet, Tóth Ferenc és Erzsébet, Kis Lajos és Mária, Toroczkai Lajos és Rozália, Hara Alexandru és Piroska, Orosz Tibor és Maria, Tamás Vilmos és Gizella, Precup Anton és Margareta, Györkös Sándor és Irén.

Lovasbemutató, kiállítás

A főtéren kora délelőtt aszfaltrajz-versenyt és divatbemutatót tartottak gyerekeknek, előbbin mintegy ötvenen engedhették szabadon fantáziájukat, utóbbin utcai/sportos és ünnepi öltözeteket mutattak be. A lovasbemutató vonzereje, bár annyi éves múltra tekint vissza, mint maga a fesztivál, nem kopik: idén is nagy tömeg volt kíváncsi a felvonulásra, melyen 5 póni-, 10 egylovas- és 9 kétlovas fogat, illetve 8 hintó vett részt. A szakértő zsűri döntése (a nem jelzettek helyiek): egyes fogatok: 1. Kiss Sándor (Érkörtvélyes), 2. Király Attila (Érkörtvélyes), 3. Mosó József; kettes fogatok: 1. Zih János; 2. Iovita Nicolae jr., 3. Blezsán Lajos (Érsemjén); hintók: 1. Lovas Dániel (Érkeserű), 2. Bozga László (Érsemjén), 3. Buta Attila (Érkeserű). Időközben a könyvtár galériájában Kovács Éva üveg- és porcelánfestő 4. egyéni tárlatát nyitották meg, mely egy hónapig látható.

Néptánc, koncertek

Az esti program nyitányaként egy magyarországi bűvészcsalád igyekezett elbűvölni a főtéri közönséget, majd a néptáncgálán a helyi Fürge Lábak és Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, továbbá a Holtmaros néptánccsoportok léptek fel. Sok év után tért vissza a színpadra a korábbi fesztiválok, falunapok ismert csapata, a Dreamers együttes egy úgynevezett nosztalgia koncertre. További koncertet adott igen nagy sikerrel két fiatal, de nem csak fiatalok figyelmére érdemes magyarországi együttes, a ByeAlex és a Slepp, illetve a Margaret Island. Utóbbi, akárcsak egy héttel korábban Váradon, némi áram-gondokkal kellett szembenézzen, de a pár percet  nagyon ügyesen áthidalták akusztikusra váltva - lám, mire jó, hogy színpadra lépő valóban zenész és énekes!  A koncertek idején újabb bemutatóval jelentkezett a kultúrházban a Móka színjátszó csoport. Ezúttal a testvérváros Hajdúnánásra való Marth P. Ildikó Kukás guru című bohózatát adták elő, ami a keleti filozófiák fanatikusai elé állít görbe tükröt. A napot szombaton is a százholdi szabadtéri retró diszkó zárta, vagy inkább nyitotta a vasárnapot.

Rencz Csaba, Jock Evelin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!