Bihar hírei

2017.04.19. 09:50

Összetartás fája Bélfenyéren

Nagyszombaton díszítették fel Bélfenyéren második alkalommal az Összetartás fáját. Az eseményen felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül vettek részt érdeklődők.

Nagyszombaton díszítették fel Bélfenyéren második alkalommal az Összetartás fáját. Az eseményen felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül vettek részt érdeklődők.

A tojás a feltámadás jelképe. Bélfenyéren április 15-én második alkalommal került sor a tojásfa feldíszítésére. Összetartás fájának jelképe ez, a határokat nem ismerő szeretet jelképe, ezért az ötletesen díszített, festett kifújt húsvéti tojásokat határon innen és túl, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül küldték el Bélfenyérre az emberek. A kidíszített tojásokkal nagyszombaton a falubeli gyerekek díszítették fel a fát és Pünkösdvasárnapig, a Lélek kiáradásáig lesz megtekinthető. Az eseményen részt vettek katolikusok, baptisták, reformátusok és ortodoxok egyaránt, a programok két nyelven, románul és magyarul zajlottak.

A közös cél

Kiss Márton bélfenyéri plébános köszöntötte a vendégeket és a bevezetőben elmondta: az összejövetel célja Jézus feltámadásának a természetben való megünneplése közösen, szeretetben. Példaképünk lehet a fa, mert a gyökerei a földben vannak, de a koronája az égbe nyúlik, nekünk is Isten felé kell növekednünk. Van örök élet, van feltámadás! Ő gyógyítja meg a szíveinket, mert Ő, Jézus a legnagyobb orvos. A nagyváradi római katolikus püspökséget dr.Kovács Zsolt atya képviselte, mint tavaly is. Zsolt atya támogatja a szeretet-megmozdulásokat, az összetartás erősítésének eseményeit. A bevezető után Meleg Vilmos nagyváradi színművész szavalatokkal hangolta rá az egybegyűlteket a húsvéti események felidézésére. Az olvasmányok és evangélium felolvasása között a tenkei ortodox kórus és a baptista gyülekezet fiataljai énekeltek. Az esemény teljes ideje alatt érezhető volt a levegőben a közös cél: “minket Krisztus szeretete gyűjtött egybe”.

Misztériumjáték

A gyantai református tiszteletes, Soós József idén először vett részt az eseményen, elmondása szerint tetszett neki az ötlet és hirdetni fogja a közösségében is, Gyantán. A tenkei romák baptista pásztora, a mindenki által ismert Ghița is buzdította a jelenlévőket: Ne legyünk azokhoz hasonlóak, akiknek a húsvét egy olyan ünnep, mely az italozásról, a lármáról, csak az evésről szól. Az ünneplés közben ne felejtsük el, hogy valójában kit ünnepelünk: Jézust ünnepeljük, Rá figyeljünk, mert ő boldogságot és vigasztalást hoz mindannyiunknak. Az esemény végén a bélfenyéri gyerekek húsvéti misztériumjátéka következett, majd a fa feldíszítése tojásokkal, a feltámadás szimbólumaival. Ezek a szeretetdarabkák hirdetik az összetartozásunkat Krisztus szeretetében.

Petran-Balázs Natália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!