Bihar hírei

2017.04.02. 15:45

Kalákában takarították a kastélyparkot

Jókedvű önkéntesek szorgoskodtak szombaton a székelyhídi Stubemberg kastély kertjében: takarították a Gyermek Jézus gyerekotthonnak otthont adó épület kertjét. Az otthon fejlesztésében lépésről-lépésre haladnak, mondta Böjte Csaba szerzetes.

Jókedvű önkéntesek szorgoskodtak szombaton a székelyhídi Stubemberg kastély kertjében: takarították a Gyermek Jézus gyerekotthonnak otthont adó épület kertjét. Az otthon fejlesztésében lépésről-lépésre haladnak, mondta Böjte Csaba szerzetes.

Szombaton április elseje volt, de nem viccnek szánták ötletüket, akik meghirdették, hogy ezen a napon önkéntesek kalákában takarítsanak a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Gyermek Jézus gyerekotthon udvarán, kertjében. Egy összességében három hektáros parkról van szó, mely évtizedekig a helyi iskola kertje volt, előtte pedig a Stubemberg család rezidenciájának díszkertje. A gyerekotthonban jelenleg mintegy 30 gyerek él, még ugyanennyien napközis ellátásban részesülnek ott. A kalákában helyiek és Magyarországról érkezett önkéntesek vettek részt, olyanok, akiknek egyrészt kötődésük van akár Székelyhídhoz, akár az épülethez vagy a most benne működő intézményhez, másrészt, akik egész évben is támogatják, segítik az otthon működését.  A kerttakarítás olyan, mint a fésülködés, ezt is naponta, de legalábbis rendszeresen meg kell tenni, fogalmazott Böjte Csaba szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

A város tüdeje

Egy ilyen nagy kertben sok a növény, ezt is megviseli a tél, és ahogyan minden gazdaságban meg kell tenni a rendbetételt, úgy a gyerekotthon sem kivétel. Ez a kert jó helyen van, a központban, Székelyhíd "tüdejének" is nevezhető, így szolgálja a közösséget. Ugyanakkor nem szándékoznak nyitott, városi parkot kialakítani belőle, de nagyon fontos, hogy aki ott lakik vagy vendégként érkezik, az is jól érezze ott magát. Böjte Csaba kiemelte: nagyon fontos, hogy kalákában dolgoznak, hiszen ez egy alkalom a találkozásra, az együtt gondolkodásra, együtt álmodozásra, arra, hogy együtt építsék Isten országát. Ez a park olyan, mint Csipkerózsika kertje: ki kell tisztítani, rendbe kell tenni, hogy megmutatkozzon igazi szépsége - ezt már Galamb Erzsébet, a napköziotthon vezetője mondta, hozzátéve: szemetet gyűjtöttek, a száraz fákat, ágakat kivágták, füvet nyírtak, meszeltek, ugyanazokat a munkákat végezték, melyekre egy kisebb kertben is szükség van, csak ez a kert egy kicsit nagyobb.

Jót tenni jó

Igyekszenek a jellegzetes, impozáns fákat megóvni, a kiszáradtak helyett újakat telepítenek és persze virágokat is ültetnek. "Jót tenni jó" - talán így lehetne megfogalmazni a kaláka vonzerejét, a munka után pedig közös ebéd várta a résztvevőket. A kastély épülete még nincs teljesen rendbe téve, ha elkészül, 100 gyereknek lesz benne helye. Böjte Csaba elmondta: ahogy egy résszel elkészülnek, azt belakják. Minden évben lépnek egyet előre, de igen nagy munkáról van szó. Ugyancsak lépésről-lépésre haladnak a strandon, mely ugyancsak az alapítvány működtetésébe került. Oda természetesen várnak vendégeket, azok jönnek messze földről is, ezért ott is szükség van fejlesztésekre, idén például egy vízkezelő létesítése van tervben. Az az elképzelés sem változott, hogy a strand területe az érmelléki gyerekek táborozási helyéül szolgáljon, ahogyan tavaly is voltak néptánc és művészeti táborok, úgy idén is nyitottak ezekre.

Rencz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!