Bihar hírei

2017.02.15. 17:58

Készülnek a határnyitásra

Sorompót állítottak szerda délelőtt az Érkenéz-Bagamér közötti úton, a határ romániai oldalán. Készülnek a határforgalom előbb időszakosra, később állandóra tervezett megnyitására.

Sorompót állítottak szerda délelőtt az Érkenéz-Bagamér közötti úton, a határ romániai oldalán. Készülnek a határforgalom előbb időszakosra, később állandóra tervezett megnyitására.

Az első híradások még arról szóltak, hogy még e hét végén tíz új, ideiglenes jelleggel működő határátkelőt nyitnak meg Románia és Magyarország között, megyénkben a Körösszeg-Körösnagyharsány, Biharfélegyháza-Pocsaj és Érsemjén-Bagamér közöttit. A régről megvolt, de a határ által elvágott utakat 2007. és 2013. között tették rendbe EU-támogatással, részben a szabadabb mozgást elősegítendő, részben készülve Románia csatlakozására a schengeni övezethez. Tegnap délben aztán kiderült, hogy a határnyitási végső határidő március 31. (amiben azért benne van az e hét vége is), különben a kivitelezésre kapott pénz visszafizetési kötelezettségét kockáztatják az államok.

Három és fél kilométer

Szerda délelőtt az Érsemjénhez tartozó Érkenéz és Bagamér között, a határ romániai oldalán sorompó állítása zajlott. A két falu között 3,5 kilométer a távolság, manapság 25 kilométert kell kerülni annak, aki Kenézből Bagamérba akar jutni. A beruházást hirdető tábla most is látható Kenéz belterületén, ami szerint a munkálat 2010. novemberében kezdődött, 2012. májusában fejeződött be, az EU régiófejlesztést célzó támogatásának összege 1.121.024 euró. A szerdainál sokkal barátságosabb, melegebb idő volt 2012. koraőszén, amikor a politikusok zakóban, ingújban vágták el az avatószalagot - most a ködben alig volt kivehető a bagaméri templomtorony, Timar Sorin semjéni alpolgármester és munkatársai pedig (alulírottal egyetemben) fázósan húzták össze magukon a dzsekiket.

Betontömbök az úton

Az úton felhordott sár mutatta a határ mindkét oldalán, hogy a gazdálkodóknak jól jött a fél évtizede befejezett aszfaltozás, a határ vonalán ellenben egyelőre betontömbök állják a járművek útját. Az alpolgármester szerda délelőtt még úgy tudta: szombat délelőtt lesz a határnyitási ünnepség, arra készülve készítettek egy sorompót, melynek kihelyezésénél magunk is ott lehettünk. Az előre leszabott, meghegesztett alkalmatosságot a kiásott gödrökbe betonozták, kezelése igen praktikus lesz, hogy átengedje előbb csak szombatonként, később talán állandósulva a személyforgalmat és a 3,5 tonnánál kisebb járműveket. Hogy mikor? Lehet, hogy már e hét végén, de legkésőbb március végén.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!