Bihar hírei

2017.01.31. 20:35

Könyvbemutató: Érmelléki embermesék

Sütő Éva előző kötete folytatásának is tekinthető a szombaton bemutatott újabb, melynek témája továbbra is az Érmellék, a térségben élők hagyományai, mindennapjai. Műfaja: irodalmi riportok.

Sütő Éva előző kötete folytatásának is tekinthető a szombaton bemutatott újabb, melynek témája továbbra is az Érmellék, a térségben élők hagyományai, mindennapjai. Műfaja: irodalmi riportok.

Az érmihályfalvi kultúrház családiassá berendezett nagytermében került sor szombat délután a helyi Sütő Éva újságíró újabb kötetének bemutatójára, mely, amint Szilágyi Ferenc Hubart költő, képzőművész megfogalmazta, folytatása a korábbi, Érmellék, szerelmemnek, amire címe is utal: Érmelléki embermesék. Az esemény a Móka színjátszó csoport tagjai (Boros Emőke, Felvinczi Erzsébet, Sillye Ibolya, Szabó János) irodalmi összeállításának első felével indult. Szilágyi Ferenc Hubart méltatásában elmondta: nagyon sajnálta, amikor a kötet végére ért, még olvasta volna az érmelléki emberekről, tájról, a szülőföld szeretetéről, a hagyományokról szóló kötetet. Műfajilag a publicisztika és a szépirodalom ötvözeteként határozta meg a kiadványt, melynek történetei nem folytatásai egymásnak, de mozaikdarabkákként kapcsolódnak egy egésszé. Nem dokumentum-kötet, de sok dokumentum értékű adatot tartalmaz, ezen túl pedig akár az élethelyzeteket, az emberek mindennapjait átszövő pletykákat is.

Irodalmi riport

A maga során a szerző "irodalmi riportokként" határozta meg írásait, melyeket még napilapíróként honosított meg újságjánál, melynek akkori főszerkesztője írta meg e kötet előszavát is. Sütő Éva elmondta: még gyerekkorában "átitatták" a régi történetek, melyek közül egyet fel is olvasott. A kötet kiadását a Bethlen Gábor Alap mellett támogató Érintő Egyesület részéről dr.Szilágyi Ferenc emelte ki, hogy a tudományos munka mellett hasonló kiadványok megjelentetését is céljuknak tekintik. Hogy a "családi kör" teljes legyen, azt is megtudtuk, hogy a szerző és a Móka-tagként szereplő Szabó János fia, Szabó Szilveszter munkáját dicséri a kiadvány borítója. A bemutatót a színjátszók összeállításának második része kerekítette egésszé, ami után még pár hozzászólás következett, majd a szerző dedikálta a kötetét, amit a továbbiakban nála lehet megvásárolni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!