Bihar hírei

2017.01.10. 16:11

Impozáns gyerekkórus a szalárdi templomban

Ökumenikusnak és nemzetközinek egyaránt mondható, nagysikerű koncertet adott pénteken este a szalárdi műemléktemplomban a Szentegyházi Gyerekfilharmónia. Az esemény jótékony jellegű volt, az adományokkal gyerekotthonokat lehetett segíteni.

Ökumenikusnak és nemzetközinek egyaránt mondható, nagysikerű koncertet adott pénteken este a szalárdi műemléktemplomban a Szentegyházi Gyerekfilharmónia. Az esemény jótékony jellegű volt, az adományokkal gyerekotthonokat lehetett segíteni.

A Szentegyházi Gyerekfilharmónia szalárdi koncertjének hírül vételekor az volt az első gondolatom: hogyan lehet ott elhelyezni egy 130 fős kórust zenekarostul? Erre is fény derült pénteken este, amikor a Hargita megyei kisváros talán leghíresebb csoportjának a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület meghívására történt (a huszárcsapatok közti kapcsolat gyümölcseként, illetve a Megyei Tanács és a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Iroda támogatásával) előadására sor került. (Egy másik kérdés lehetne, hogy miért Szalárdra szervezetek eseményt a szentjobbiak? Mint megtudtuk, nem az egyesületen múlt, a választ illetékesek, ha fontosnak gondolják, talán majd megadják...)

Történelmi környezetben

Pénteken este nehéz volt parkolóhelyet találni a szalárdi református műemléktemplom közelében, így nem meglepő, hogy zsúfolásig megtelt az eredetileg ferences kolostortemplomnak épült istenháza mai utóda. A padokat a helyiek mellett sok más településről érkezett töltötte meg, de ott voltak a másnapi huszárportya résztvevői is (lásd. arról szóló cikkünket). A kórus és a zenekar az egykori szentélyben kapott helyet, mondhatni történelmi díszletek között, hiszen a falakon láthatóak a legutóbbi tatarozáskor előkerült középkori falfestmények. A gyerekeket is nagyszerű technikával tették "láthatóvá", hiszen nem csak a padokban és padokon álltak, de magukkal hozott deszkák és alkalmi lépcsők segítségével valóságok színpadot alakítottak ki maguknak (ez is dicséri előrelátásukat, profizmusukat). A hallgatóságot moderátorként Somogyi Imre szentjobbi cserkészvezető köszöntötte, kiemelve, hogy egy ilyen lélekemelő eseménnyel érdemes kezdeni egy új évet, ami egyben összetartozásunk érzését is erősíti. A vendégeket házigazdaként Varga Botond tiszteletes, majd Zatykó István, a huszáregyesület elnöke is üdvözölte.

Változatos repertoár

A piros-feketébe öltözött kórus ezután kezdte meg koncertjét, melynek során, az énekszámok között bemutatkoztak, rövid ismertető szövegek hangzottak el, illetve szólókat is hallhattunk. A fiatalok láthatóan Haáz Sándor karnagy minden intésére, talán még szemöldökmozgására is figyeltek. A repertoár nevezhető ökumenikusnak és nemzetközinek egyaránt, hiszen a Ne aggodalmaskodjál kezdetű protestáns egyházi ének feldolgozását a Te vagy földi éltünk vezércsillaga kezdetű katolikus ének feldolgozása követte. Később hallhattunk gyerekdalt, melyről kiderült, hogy francia változata cserkészinduló is, aminek apropóján franciául is megszólalt, de a kórus lengyelországi turnéja okán a Kis kacsa fürdik kezdetű gyerekdalt lengyel szöveggel is szólt. Felcsendültek még katonadalok, huszárnóták, népdalok, moldvai bölcsődal és román kolinda. Ütemes taps kísérte Jingle Bells című "amerikai mikulásdalt", ráadásként pedig a Székely Himnusz és a Gábor Áron rézágyúja hangzott el. Aki otthon tovább akarta hallgatni a kórust, az vásárolhatott CD-t, aki pedig élőben szeretné hallani (vagy újra hallani) őket, az várhatóan majd a nyár folyamán a debreceni református nagytemplomban teheti meg.

Jótékony koncert

A koncert jótékony jellegű volt, az adományokat a szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlották fel (mely intézmények képviselői maguk is jelen voltak). Utóbbiak vezetői másnap este vették át azokat, amikor véget ért az aznapi huszárportya.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!