Bihar hírei

2017.01.17. 14:14

De miért várja Sanyi a villamost?

Klasszikus bohózatok, saját készítésű jelenetek és dalbetétek - a jól bevált recept szerint készült az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport szilveszteri kabaréja, amit az elmúlt vasárnap ismételtek meg.

Klasszikus bohózatok, saját készítésű jelenetek és dalbetétek - a jól bevált recept szerint készült az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport szilveszteri kabaréja, amit az elmúlt vasárnap ismételtek meg.

Szokása az érmihályfalvi Móka színjátszó csoportnak, hogy még január folyamán megismétli szilveszteri kabaréját. Nem volt ez másként a sorban tizenharmadik, Két féltucat, akciósan! cíművel sem: a helyi kultúrházban az elmúlt vasárnap este nézhették meg az összeállítást azok, akiknek szilveszterkor más programjuk volt, esetleg azok is, akik újra szerették volna látni. Szabó János csapatvezető-rendező teltháznyi közönséget köszönthetett a "majdnem zord időben", egyúttal kiemelve, hogy a Móka társulatában olyan fiatalokat is láthat a publikum (Tóth Bernadettet és Keresztesi Juditot), akik korábban már tagok voltak, aztán egyetemi éveik után nem csak a városba, de a színpadra is visszatértek. A produkció az évek óta bevált módszert tükrözte, hiszen klasszikus bohózatokat és saját "készítésű" jeleneteket vegyítettek dalbetétekkel. Előbbiek sorában megelevenedett a Csendes szoba kiadó című, melynek szerzője a Nagyváradon született Lőrincz Miklós író, újságíró (1899-1944), illetve Kellér Dezső: Meg ne írja, szerkesztő úr! című bohózata.

Helyzetkomikum

A dalok sorában egyebek mellett felhangzottak a Szeress úgy is, ha rossz vagyok (Zámbó Jimmy), a Ciao, Marina (Hungária), Amikor elmentél tőlem (Zorán), Szívemben bomba van (Postássy Júlia), Pálinka dal (Magna Cum Laude) című szerzemények, miközben itt-ott azt is megtapasztalhattuk, hogy az éneklés bizony "veszélyes üzem"... A klasszikusok mellett a saját jelenetek is a helyzetkomikumra épültek, de visszaköszöntek benne a jelen mindennapi hírei, bosszantó közéleti jelenségei (korrupció, migráció, munkakerülés, seftelés, stb). Ha lett volna szavazás, a tudósító a már-mát abszurdba hajló jelenetre tette volna voksát, melyben két "IQ-bajnok" komolynak tűnő, de valójában semmitmondó diskurzust folytat arról, hogy "de miért várja Sanyi a villamost", miközben persze kiderül, hogy nem is Sanyi az (hanem Lajos, de lehetne akár Gyuri is). A finálé után vastaps köszöntötte az előadókat, egy kicsit utólag, de még aktuálisan az új évet is, azzal a megjegyzéssel, hogy immár a farsang mulatságaira is lehet készülni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!