Bihar hírei

2016.12.05. 15:49

76-os út: újabb miniszteri vizit

Bár november vége terminus lett volna a 76-os főút teljes feljavítására, de december elején, ünnepnapokon és vasárnap is dolgoztak a cégek.

Bár november vége terminus lett volna a 76-os főút teljes feljavítására, de december elején, ünnepnapokon és vasárnap is dolgoztak a cégek.

Talán ezért is tartotta fontosnak Sorin Buşe közlekedési miniszter, hogy egy kicsit körülnézzen, nem az első alkalommal tartva terepszemlét a még munkálatok alatt álló Büti-domb–Belényes–Vaskohsziklás–Varfuri részeken. Vasárnap délután pedig sajtótájékoztatót tartott Vaskohszikláson, melyre elkísérte Eugen Cecan, a Kolozsvári Út- és Hídügyi Igazgatóság igazgatója is.

A sajtó mellett természetesen jelen voltak a környékbeli érintett települések polgármesterei, népes polgári közönség, de nem hiányoztak a múlt időszakban rendezett tüntetések főszervezői sem.

Mi a helyzet jelenleg?

A kifeszített diagrammokon magyarázták a jelenlegi úthelyzetet, és megtudhattuk: a Vaskohsziklás–Varfuri részen körülbelül 60–68 százalékban vannak elvégezve a beütemezett munkálatok, nagyobb problémát csak egy földcsuszamlás okozott a dombon felvezető út mentén, továbbá a Rényi és Petrilényi hidak befejezése és a szedresi útkereszteződés áttervezése körforgalommá. A Belényes–Büti-domb részen már csak „apró” simítások vannak, a belényesi kivezető szakaszon kell befejezni egy sávon az aszfaltozást, emiatt vasárnap délután egy kilométeres torlódás is kialakult, városvégtől a központig. Ezek után megszüntetik a forgalmat irányító lámpákat is, és csak Bélpokloson marad egy rövid útszűkület, és a Büti-domb felvezető részén egy kb. 100–150 méteres útszakasz, ahol ugyancsak instabil talajállapot miatt kell újratervezni a kivitelezést.

A hivatalos felszólalók egyértelműen nyilatkozták, hogy a teljes rehabilitáció a Nagyvárad–Déva szakaszra jövő év szeptemberére várható. Mint azt mindenki elismeri, jelen pillanatban elfogadhatóan járható a 76-os főút Bihar megyei szakasza, véget vetvén egy többéves kálváriának, amely nemcsak megkeserítette, de veszélyes is volt a rajta haladók számára, és természetesen az itt élőkre is.

Kovács Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!