Bihar hírei

2016.11.04. 12:19

Fényképekbe öltöztetett történelem

Párját ritkító élményt, illetve generációs családi találkozót is jelentett a micskeiek számára az a fotótárlat, melyen id. Kováts István első világháborúban készült felvételeit lehetett megtekinteni.

Párját ritkító élményt, illetve generációs családi találkozót is jelentett a micskeiek számára az a fotótárlat, melyen id. Kováts István első világháborúban készült felvételeit lehetett megtekinteni.

Páratlan időutazásban volt része mindazoknak, akik nemrégiben részt vettek a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet kiállításán a micskei Balogh Péter Művelődési Házban. Az I. világháborút megjelenítő ötven fénykép több erdélyi kiállítás tárlatát is képezte már, most Hajdúnánásról átutazóban érkeztek Micskére. A képek önmagukért beszélnek, a háborút realista szemlélettel mutatják be, megragadva annak súlyát és nyomorúságát, a rajtuk szereplő emberek hétköznapjait, a menekülést, a harcot, a bajtársak együvé tartozását és kitartását, az elmúlást, az áldozatokat. A kiállítást ifj. Kováts Árpád fényképész mutatta be, id. Kováts István (1881–1942) fotográfus dédunokája. Id. Kováts István fotográfus a 82. császári és királyi gyalogezred katonájaként teljesített szolgálatot az I. világháborúban, végigjárva Románia, Galíciai és Észak-Olaszország frontvonalait, hadszíntereit. Katonai szolgálata alatt, mint a fotográfia szakértője dokumentálta a történteket, közel négyszáz felvételben rögzítve. A kiállítás különlegessége, hogy tizenkét sztereófotót is tartalmaz, melynek szemlélői nem csak láthatják a történteket, hanem a sztereoszkóp segítségével, illetve a 3D szemüvegek alkalmazásával pár pillanatra részesei lehetnek az 1914-1918-as időszaknak.

Történelmi realitás

A háromdimenziós technika már az azt megelőző években létezett, így hát lehetősége nyílt id. Kováts Istvánnak, hogy a mai kor emberei számára is élővé formálhassa a múltat, szólhasson a jövő nemzedékéhez akkor is, mikor biológiai korlátai ezt már nem teszik lehetővé. Képei a történelem realitását hordozzák, a valót hirdetik. A kiállításon részt vett Kosztandi Mihály polgármester is, aki interaktív történelemórával idézte a háború történéseit a Miskolczy Károly Általános Iskola jelenlevő diákjainak. „A háború emberiséget nem kímélő módon pusztított és pusztíthat, ha nem becsüljük egymást, ha nem élünk egymás mellett tiszteletben, egymás segítésében, ebben van a mi magyar közösségünk megtartó ereje”, hangsúlyozta. A tárlatnyitó moderátora Hodgyai Edit iskolaigazgató asszony volt, aki örömét fejezte ki, hogy nem csak az iskolapadok történelemórái jelenthetik a tanulók számára a múlttal való találkozást, hanem a kiállítás vizualitása is segít a tudomány megértésében. Rámutatott a háborúskodás okozta leépülésre, a háború ideje alatti tudományos megtorpanásra, hangsúlyozva a békesség hatalmát, mint a fejlődés, a gyarapodás, a jövő stratégiájának lehetőségét.

Generációk találkozója

A tárlat fényképei a mai napig működő Kováts Fényképészet tulajdonában vannak. A fényképész dinasztia négy generáción keresztül tovább vitte a „mesterséget”, Székelyudvarhely elismert fotográfus műhelyét állítja ma is az idők megörökítésének szolgálatában ifj. Kovács Árpád és családja. Általuk működik a napjainkban kuriózumnak számító Európa egyetlen napfény-stúdiója. A kiállítás érdekessége és egyedisége Micskére fókuszált: távol a Kováts Fényképészet otthonától a jeles család generációs találkozója is sor került, hiszen id. Kováts István történelmi időn átívelő képekbe öntött „szavait” megnézhette, a megnyitón jelen levő unokája, Hodgyai Géza, a Madarasi Hargita gondnoka, dédunokái ifj. Kováts Árpád fényképész és családja, illetve Hodgyai Edit iskolaigazgató és családja, továbbá ükunokái Kováts Dávid és Erdei Csongor, utóbbi hegedű-játékkal tette még emlékezetesebbé üknagyapja tárlatának megnyitóját. Közreműködött a Görböc néptáncegyüttes leánykórusa, a kiállítás szervezői voltak a Miskolczy Károly Általános Iskola, a NŐSZEM micskei nőszervezet, illetve a BÉKE egyesület.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!