Bihar hírei

2016.10.06. 11:56

Többszöröződnek az ANL-bérleti díjak

Az úgynevezett ANL-lakások bérleti díja az eddigi többszörösére emelkedik egy kormányhatározat nyomán, hangzott el az érmihályfalvi képviselő-testület ülésén.

Az úgynevezett ANL-lakások bérleti díja az eddigi többszörösére emelkedik egy kormányhatározat nyomán, hangzott el az érmihályfalvi képviselő-testület ülésén.

Az érmihályfalvi Helyi Tanács szeptemberi ülésén, ahogyan az szinte minden gyűlésen megtörténik, napirenden szerepeltek az úgynevezett ANL-, továbbá a szociális lakásokkal kapcsolatos ügyek. A témával kapcsolatban Karsai Attila alpolgármester, aki tanácsosként a lakásosztó bizottság elnöke is, informálta kollégáit a 2016. áprilisában kibocsátott és időközben érvénybe lépett 251-es kormánydöntésről, mely egyebek mellett az ANL-lakások bérleti szerződéseire is vonatkozik, és amellyel kapcsolatban már sok rémhír terjedt el.

Ezek sajnos részben igazak, az új rendelkezés sújtja a bérlőket, derült ki a tájékoztatóból. A törvény azokra vonatkozik, akikkel 2016. április 16. után kötöttek / kötnek szerződést, vagy akiknek szerződésében e dátum után történik valamilyen módosítás.

Sok szempont alapján

Az új díjszabás megállapításakor kéttucatnyi szempontot is figyelembe kell venni, például a település rangját, a családon belüli egy főre eső jövedelmet, a lakás alapterületét, szobáinak számát, stb. A végeredmény szerint akár kétszer, háromszor is többet kell fizetni, mint eddig, legrosszabb esetben (Érmihályfalva tekintetében) egy egyszobás lakás havi bérlete elérheti, sőt, meg is haladhatja az 50, a kétszobásé a 90 eurót. Erre jönnek aztán még a közköltségek és egyéb kiadások. Természetesen minden bérleti szerződés esetében külön ki kell számítani az összeget, az említett kritériumok alapján. Karsai Attila hangsúlyozta egyrészt, hogy nem helyi, hanem kormánydöntésről van szó, továbbá, hogy ez a szociális lakásokra nem vonatkozik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!