Bihar hírei

2016.10.06. 17:47

Rézhegységi Magyar Nap Felsődernán

Évek óta nem jártam ezen a vidéken, erre csak ritkán van alkalmam, pedig az ott élő magyarság azt is megérdemelné, hogy többet foglalkozunk velük lapunk hasábjain. Kihasználva az alkalmat az elmúlt hétvégén részt vettem az első ízben szervezett Rézhegységi Magyar Napon.

Évek óta nem jártam ezen a vidéken, erre csak ritkán van alkalmam, pedig az ott élő magyarság azt is megérdemelné, hogy többet foglalkozunk velük lapunk hasábjain. Kihasználva az alkalmat az elmúlt hétvégén részt vettem az első ízben szervezett Rézhegységi Magyar Napon.

Az eseménynek a felsődernai kultúrház adott otthont, mely a Bihar megyei RMDSZ és a Kövesegyházi Református Egyházközség szervezésben zajlott. A szombat délután zajlott rendezvényen, jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő, Grim András megyei tanácsos, Lukács Attila lelkipásztor és a helyi magyar érdekvédelmi szervezet elnöke, Udvari Sándor. Ők négyen a kultúrház pódiumáról szóltak a termet szinte teljesen megtöltő dernai, kövesegyházi, tatarosi és varaszói településekről érkezőket. Lukács Attila-Levente a Kövesegyházi Reformáus Egyházközség lelkipásztora köszöntőjében többek között kijelentette: „most alkalom van arra, hogy a térség magyarjai találkozzanak egymással, a kapcsolatot újra felvehessék egymással, együtt élhetjük hagyományainkat, kultúránkat, nemzetünk szokásait”. Köszöntötte Szabó Ödönt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, „aki sokat segített ezen a közösségen”- mondta, Grim Andrást a Bihar megyei RMDSZ szórványvidékért felelős ügyvezető alelnökét, Udvari Sándort a dernai magyar érdekvédelmi szervezet elnökét. De ugyanannyi szeretettel köszöntötte, a micskei néptáncegyüttes tagjait, személy szerint Hodgyai Edit tanárnőt, az M.M. Pódium két előadóművészét Molnár Júliát és Meleg Attilát, de „mindenkit, aki ma itt megjelent, aki úgy érezte, hogy itt a helye közöttünk”, mondta a tiszteletes.

Mintegy 80-an

Elsőként Szabó Ödön szólt a megjelentekhez. „Sok szeretettel köszöntök mindenkit, én azt gondolom, hogy óriási dolog, hogy ez a rendezvény létrejött. Mielőtt ebe a terembe bejöttünk érdeklődtem a tiszteletes úrtól, hogy nagyjából lány magyar híve van az református közösségnek. A tiszteletes elmondta, hogy nagyjából mintegy 80-an vannak ebben a közösségben. Amíg a tiszteletes úr itt mindenkit köszöntött megszámoltam hányan vannak a teremben, több negyvenen vannak jelen (később még többen is érkeztek Sz.M.), tehát több mint a fele azoknak, akik ezen a négy településen élnek, hogy szolidaritásukat kifejtsék. Azért, hogy megnézzék ezeket a csodálatos gyerekeket, akik itt mint néptáncosok felfognak majd lépni és kapjanak egy csokor éneket az MM Pódium előadó művészektől, Molnár Júliától és Meleg Attilától”. Majd arról szólt, hogy október 1-je lévén, ezzel a műsorral is köszöntik a szépkorúakat, hiszen ma van az Idősek Világnapja. „Fontos azt elmondani, hogy ennek a szövetségnek nagyon fontos az, hogy felelőséget vállal a szórványban élő magyarok irányában is. Hiszen ott ahol nagy tömbben élnek magyarok, mint Érmihályfalva, vagy Székelyhíd környékén élők majd a sajtón keresztül látni fogják, hogy itt Derna környékén is élnek magyarok, akik nagyon is ragaszkodnak magyar közösségünkhöz, a magyar néphez, nemzetükhöz. Legyen az ottan élőknek is alkalmuk betekinteni az itteni szórványmagyarság életébe. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a szolidaritás egymás irányába, akár egy ilyen rendezvényen keresztül is. Most itt vagyunk Dernán, köztünk színművészek, néptáncosok, elhozzák ide a magyar kultúrát önök közzé. Külön köszönet Grim Andrásnak, aki a szórvány vidékeken szervez rendezvényeket, külön köszönet a tiszteletes úrnak, aki mindent megtesz az élhető közösségért. Amikor néhány évvel ezelőtt a tiszteletes megkeresett bennünket, hogy van egy lehetőség az egyház számára egy ingatlant megvásárolni, akkor mi is segítettünk és az önök hozzájárulásával együtt a ingatlant sikerült az egyház tulajdonába keríteni. Remélem ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtünk, minta hogy hagyományt teremtettünk a Fekete Körös Völgyi napokkal” - zárta a képviselő.

Képviseljük őket

Grim András a szórványért felelős Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnök is szólt a megjelentekhez: „Sok szeretettel köszöntök én is mindenkit, azokat akik ma itt vannak, hiszen mindegy, hogy itt élünk, vagy az Érmelléken, vagy a Sebes- vagy Fekete Körös-völgyében, vagy éppen Nagyváradon, mind ennek a magyar közösségnek vagyunk a tagjai. Az RMDSZ-nek mindegy hogy népünk tagjai hol élnek, képviseljük őket, mindig partnerei leszünk, függetlenül attól, hogy milyen problémákat kell a közösségért megoldani. Tudjuk azt, milyen nehéz szórványban élni ezért csodálatos és nagyon méltó, hogy önök megőrizték magyarságukat. Reánk mindeg sámithatnak az itten élők”, zárta beszédét Grim András, majd jó szórakozást kívánt mindenkinek. Köszöntők után a színpadon a Micskei Néptáncegyüttes tagjai először autentikus magyar népdalok előadásával, majd a neves táncegyüttes tagjai, magyar néptáncot adtak elő. Előadásuk közben rövid pihenő pihenőt tartottak, ez alatt az idő alatt Hodgyai Edit tanárnő a Görböc Néptáncegyüttesa nevében köszöntötte a dernai közönséget. Elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt léptek fel először Dernán, de arról is beszélt, hogy a most táncolok között van olyan személy, aki itt kezdte pályafutását. Az Idősek Világnapja alkalmával a micskei NŐSZEM Nőszervezet nevében kívánt erőt, egészséget és hosszú életet mindenkinek, „hogy találkozhassunk még megtisztelő mosolygós szemekkel”- mondta Hodgyai Edit.

Hagyományt teremteni

A nagyváradi M.M. Pódium Színház két előadóművésze Molnár Júlia és Meleg Vilmos a Bugaci határon című népi operett és népdalok világába röpítette a közönséget. Műsorúk nagyon is megnyerte a közönség tetszését, többször is felcsendült az elismerő taps – meghivás is elhangzott - tudtuk meg Meleg Attilától, melyet igyekeznek megvalósítani. Az előadás végén, már a szeretettvendégség ideje alatt az is el elhangzott, hogy az esemény hagyomány teremtő szándékkel lett szervezve, „jövőre újra találkozzunk”.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!