Bihar hírei

2016.09.26. 13:55

Közös ezer év mögöttünk

Az elmúlt hét végén tartották meg Budapest XVI. kerületében a XIII. Kertvárosi Vigasságok elnevezésű fesztivált, melyen évek óta nem volt olyan népes érmihályfalvi küldöttség, mint idén.

Az elmúlt hét végén tartották meg Budapest XVI. kerületében a XIII. Kertvárosi Vigasságok elnevezésű fesztivált, melyen évek óta nem volt olyan népes érmihályfalvi küldöttség, mint idén.

Érmihályfalva és Budapest XVI. kerülete 2008-ban irt alá testvér-települési szerződést. Azóta több-kevesebb intenzitással él a kapcsolat, az elmúlt hét végén tartott XIII. Kertvárosi Vigasságok elnevezésű fesztiválon érmihályfalvi küldöttség is részt vett, olyan népes, amilyen évek óta nem járt ott: Nyakó József polgármester és felesége, Irénke, illetve Nagy László tanácsos, továbbá a Nyíló Akác néptánccsoport.

A Kertvárosi Vigasságok a kerületet alkotó Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Sashalom és Rákosszentmihály közös ünnepe, ezek a települések 1950-beli egyesítésével jött létre a főváros e kerülete. A fesztivál, melynek az Erzsébetligeti Színház, illetve a körülötte elterülő park és szabadidőközpont a helyszíne, olyan, mint egy falunap, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy nagyobb és kulturáltabb körülmények között zajlik. Ennek megfelelően volt ott kirakodóvásár, gyerekprogram, színpadi műsor.

Ezer év...

Az eseményre évente hivatalosak a kerület testvér-települései is, a küldöttségek vezetőit Kovács Péter kerületi polgármester szombat délután szólította a színpadra. Előtte elmondta: a 2004. december 5-i népszavazáson a kerület lakosai a határon túli magyarok állampolgársága mellett voksoltak és az országos eredmény láttán határozták el, hogy minden elszakított országrészből testvértelepülést választanak. Így esett a választásuk 2005-ben a felvidéki Pozsonypüspökire, 2008-ban a vajdasági Kishegyesre és Érmihályfalvára, illetve 2011-ben a kárpátaljai Zápszonyra. E sorrendben érkeztek a színpadra az elöljárók: Ozsvald Erzsébet, Sipos Tibor (egyedüliként ő nem polgármester, hanem "delegációvezető"), Nyakó József és Bacskai László. Nevezettek valamennyien mondtak néhány udvarias, köszöntő és bemutatkozó szót, majd együtt mondták mikrofonba a magyarságra vonatkozó közös (és igen optimista - szerk.megj.) előrejelzésüket: "Ezer év mögöttünk, még ötezer előttünk!" Mint annak idején beszámoltunk róla, Érmihályfalvát a budapestiek keresték meg barátkozási szándékkal, és akinek ismerősen hangzik a többiek közül Kishegyes neve, az nem véletlen: oda való a 2006-os Megasztár-győztes Rúzsa Magdolna, akinek első helyezése nyereményeként kapott lakása a kerületben van, és ő lett a vajdasági kapcsolat katalizátora.

Bemutatkozás

A továbbiakban a delegációk bemutatkozása következett, melyek sorában volt néptánc, népdal, mesemondás - az érmihályfalviakat a Nyíló Akác néptánccsoport képviselte (2009 óta először) szilágysági és délalföldi táncokkal. Közben szétnéztünk a fesztivál kirakodóvásárában is, melyben volt minden, mi ilyenkor szokásos, "többletnek" számított, hogy a hét végi népszavazás előszeleként az igenre, illetve a nemre és az urnától való távolmaradásra buzdítók is standot állítottak, szórólapokat és lufikat osztogattak "biztonságos" távolságra egymástól. Mindkét napon zajlott továbbá városrészek versenye, ami hasonlatos az érmihályfalvi Részek Viadalához, azzal a különbséggel, hogy csak néhány próbából áll és a csapatokat ott helyben toborozzák rá. Szombaton és vasárnap is sok fellépő megfordult a színpadon, mely elé szombat este R-Go koncert gyűjtött nagy tömeget.

Foci, torta

A testvérvárosok küldöttségeire vasárnap focitorna várt, melynek során a műfüves kispályán az előző esti szórakozás nyomán a végletekig kipihent gárdák kerültek szembe egymással. Az érmihályfalviak gárdája (Nyakó József, Nagy László, Diószegi Ádám, Kéri János, Máté Gergő, Batári Sándor, Rencz Csaba, Hella Szabolcs, Solti Attila) két Budapesten élő helyi fiatallal kiegészülve (a sorban a két utóbbi) állt pályára és hullámzó teljesítményt nyújtva (Kishegyessel 0-1, XVI. Kerülettel 0-0, Zápszonnyal 3-0, Pozsonypüspökivel 0-4) gólaránnyal marad le a dobogóról: 1. Pozsonypüspöki, 2. Kishegyes, 3. Zápszony, 4. Érmihályfalva, 5. XVI. Kerület. A közös ebéd adott alkalmat az eredményhirdetésre illetve a díjátadásra, de a vendéglátók egy meglepetéssel is készültek: a polgármesterek egy nagy tortát vághattak fel, melyen minden testvértelepülés neve szerepelt, s mint kiderült, a belsejében a töltelék a nemzeti színeket formázta. Bár a fesztivál még javában tartott, vasárnap délután minden testvértelepülési küldöttség hazaindult, azzal a végszóval, hogy jövőre újra találkoznak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!