Bihar hírei

2016.09.14. 17:45

Alpolgármestert választottak Szentjobbon

Többszöri nekifutás után alpolgármestert választottak Szentjobbon. A kívülálló számára is egyértelmű: politikai háttérmunka zajlott előzőleg és vannak, akik még vitatják a történtek jogszerűségét.

Többszöri nekifutás után alpolgármestert választottak Szentjobbon. A kívülálló számára is egyértelmű: politikai háttérmunka zajlott előzőleg és vannak, akik még vitatják a történtek jogszerűségét.

Zatykó Jácint, aki a szentjobbi RMDSZ-szervezet polgármesterjelöltje volt a választásokon, majd tanácsosként jutott be a képviselő-testületbe, közösségi oldalán tette közzé kedden este: "Örömmel jelenthetem be, hogy tegnaptól hivatalosan Szentjobb község alpolgármestere lettem. Köszönöm szépen mindenkinek a támogatását és kitartását!" Ahogyan arról korábban bővebben is beszámoltunk, az alpolgármester-választás többszöri nekifutásra sem jött össze Szentjobbon, ahol a 11 tanácsos közül 5 RMDSZ-es, 4 PNL-s, 1-1 pedig ALDE-s és PSD-s. Egyszer már eljutottak a szavazásig, akkor Zatykó Jácint és az ALDE-s Oprea Viorel 5-5 voksot kapott, egy szavazat érvénytelen volt.

Politikai számtanóra

Mint a fentebb idézett bejegyzés nyomán elindulva megtudtuk, augusztus 31-én zajlott az a képviselőtestületi ülés, melynek napirendjén eredetileg nem szerepelt az alpolgármester megválasztása. A gyűlésen jelen volt a teljes tanácsosi gárda, pontosabban 9 fő, mivel az ALDE-s és a PSD-s tanácsos mandátumát saját pártja visszavonta, vélhetően azért, mert nem vetették alá magukat a megyei szintű pártközi együttműködésnek az RMDSZ-szel. A testület tehát határozatképes volt, hatan (5 RMDSZ+1 PNL) meg is szavazták, hogy az alpolgármesterválasztás legyen napirendi pont. Mikor aztán ez sorra került, a 4 PNL-s tanácsos kivonult a teremből, a gyűlésen jelenvolt tanácsosok egyszerű többsége pedig, tehát az 5 RMDSZ-es tanácsos igen szavazata elég volt Zatykó Jácint alpolgármesterré választásához.

Munkába állt

Kérdésünkre Molnár József függetlenként megválasztott polgármester ennyit nyilatkozott: az RMDSZ színeiben megválasztott alpolgármester hétfőtől (szeptember 12.) munkába állt. Hogyan telnek első munkanapjai?- kérdeztük Zatykó Jácinttól. Egyelőre ismerkedik magával az új helyzettel illetve a kollégákkal, aztán majd meglátja, hogyan tovább, válaszolta.

Információnk szerint a szóban forgó tanácsülés határozatai még a Prefektúra jóváhagyására várnak, persze ezek közül a 9. számú a legnagyobb érdeklődésre számot tartó, mivel vannak, akik kétségbe vonják az alpolgármester megválasztásának jogszerűségét.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!