Bihar hírei

2016.08.17. 16:05

Emlékezetes nyári táborozás Torockón

„Gyökereket eresztünk, szárnyakat növesztünk” címmel került sor augusztus 1. és 6. között arra a Torockón megrendezett nyári táborra, melyen iskolánk 29 kisdiákja vett részt. A táborra a gyerekek a helyek számának függvényében jelentkezhettek az V–VIII. osztályokból.

„Gyökereket eresztünk, szárnyakat növesztünk” címmel került sor augusztus 1. és 6. között arra a Torockón megrendezett nyári táborra, melyen iskolánk 29 kisdiákja vett részt. A táborra a gyerekek a helyek számának függvényében jelentkezhettek az V–VIII. osztályokból.

Gyerekek, szülők és tanárok várták türelmetlenül az indulás napját, melynek elérkezéséig az egyik közösségi oldalon létrehozott csoporton belül osztottuk meg egymással gondolatainkat és a táborral kapcsolatos információkat. Célunk volt, hogy kimozdítsuk gyerekeinket a hétköznapok egyformaságából, a városi életből, a betonrengetegből, a számítógépes játékok elől. Történelmileg, földrajzilag, irodalmilag jelentős helyeket ismertessünk meg velük, így bővítve általános műveltségüket, formálva személyiségüket. A gyerekek, megismerve saját korlátaikat (és átlépve azokat) segítették egymást és büszkén mondhatták el magukról az utolsó napon: ezt is megcsináltam!

Első nap: Tordai hasadék

A kora délelőtti indulás első úti célja a festőien szép Tordai hasadék volt. Mindannyian türelmetlenül vártuk, hogy megcsodálhassuk a hasadék meredek szikláit, végigsétálhassunk a hasadékon átfutó Hesdát patak 2 km-es szakasza mentén és kipróbáljuk, valóban megbírnak-e bennünket a patakon átívelő függőhidak. A késő délutáni órákban érkeztünk meg Torockóra, ahol birtokba vehettük szállásunkat, melynek füves udvara tollaslabdázásra, focizásra és éjszakai csillaglesre is remek lehetőséget kínált.

Második nap: Segesvár

Kedd reggel csalódottan ébredtünk, mikor a Székelykőre néző ablakainkból kinézve szemerkélő eső fogadott bennünket. Így az aznapra tervezett túra helyett programváltozást iktattunk be, reggeli után autóbuszra ültünk és ellátogattunk Segesvárra. A világörökség részének számító város történelmi központját látogattuk meg, a ma is lakott középkori várat. Nyüzsgő utcái, az Óratorony, a céhek tornyai, a diákok fedett lépcsője lenyűgöztek bennünket. Meglátogattuk az Óratoronyban működő történelmi múzeumot, majd nyitott teraszáról csodálhattuk meg az alattunk elterülő várat.

Harmadik nap: Kőlyuk

Szerda reggel ragyogó napsütésre ébredtünk, így miután elfogyasztottuk reggelinket, bátran vágtunk neki a Székelykő oldalában 850 méteres magasságban elhelyezkedő Kőlyukhoz vezető túránknak. A Kőlyuk egy nagy, természetes sziklaterem, mely többször is menedéket nyújtott az ide menekülő lakosságnak és 1848-ban a nagyenyedi diákoknak is. Három nyílásából szép kilátás nyílik a Torockói medencére. Büszkén álltunk a fényképezőgép elé, mert a meredek füves-kőfolyásos kapaszkodón csapatunk minden tagja feljutott. Szállásunkra visszaérve fáradtan fogyasztottuk el ebédünket, majd a délutánt sétával, fagyizással, kürtöskalács kóstolgatással töltöttük.

A negyedik nap

Zsúfolt napunk volt a csütörtöki. Délelőtt a Torockótól 54 km-re levő Gyulafehérvárra látogattunk el. A Szent Mihály püspöki székesegyházban tiszteletünket tehettük a XX. század legnagyobb erdélyi püspöke, Márton Áron sírjánál, János Zsigmond erdélyi fejedelem és anyja, Izabella királyné, illetve Hunyadi László és Hunyadi János sírjánál. Meglátogattuk a koronázási katedrálist. Lenyűgöző látványt nyújtott a várkapu előtti őrségváltás is. Torockóra visszatérve, a délután első részét egy kis lazító kézimunkázással töltöttük, a tábor logójával díszített ajándékdobozokat hajtogattunk. Majd frissült erővel ültünk újra autóbuszba, és látogattunk el Torockószentgyörgyre, ahol tiszteletünket tehettük az utolsó erdélyi polihisztor, Brassai Sámuel szülőházánál. Egy könnyed túra vezetett innen a Thoroczkay család várának a romjaihoz.

Ötödik nap: Székelykő

Utolsó Torockón töltött napunk a bátorságról, önbizalomról szólt. Csapatunk tagjai eleinte félve, majd egyre növekvő kitartással hódították meg a Székelykő 1128 m-es csúcsát. A Székelykőnek köszönheti Torockó azt az érdekes természeti jelenséget, hogy a nyári időszakban a nap kétszer kel föl. Korán reggel megjelenik az égen, majd elbújik a Székelykő mögé és csak később emelkedik olyan magasra, hogy bevilágítsa a falut.

Hatodik nap: úton hazafelé

Szombat reggel már honvággyal a szívünkben indultunk haza. Utunkba ejtettük a Farcu kristálybarlangot, melyhez hasonlót a világban csak Mexikóban találhatunk. Szülők és hozzátartozók várták a nagyszalontai Református templom előtt a hazaérkező csapatot. Már az autóbuszról leszállva elindult az élménybeszámoló, mert fáradtan bár, de élményekkel gazdagon érkeztünk haza.

Köszönet

A tábor szervezői Fábián Zsuzsánna vallás és Nagy Olga matematika tanárnők voltak, kísérők Jámbor Csilla matematika tanárnő és Papp Anna. Szeretnénk köszönetet mondani a ProSalonta Alapítványnak, iskolánk vezetőségének, hogy segítséget nyújtottak nekünk a tábor megszervezésében, kedves szavaikkal bátorítottak, támogattak minket. Kollégáinknak, hogy végig helyt álltak, odaadóan gondoskodtak a gyerekekről, túrákat vezettek. Szállásadónknak, a Torockói Brassai Ifjúsági Háznak, hogy odafigyeltek ránk, gondoskodtak rólunk. A BMV Tours társaságnak, aki egész táborunk alatt biztosította számunkra az autóbuszt, és sofőrünknek, Cristiannak, aki minden utunkon vigyázott ránk.

Fábián Zsuzsánna, Nagy Olga, Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!