Bihar hírei

2016.07.20. 14:39

Elgurult a dió Diószegről

Hosszú hétvégére készült a bihardiószegi Szömörce néptánccsoport és a református egyház ifjúsági kórusa péntek délelőtt: a Diós települések 10. találkozójára voltak hivatalosak Diósjenőre.

Hosszú hétvégére készült a bihardiószegi Szömörce néptánccsoport és a református egyház ifjúsági kórusa péntek délelőtt: a Diós települések 10. találkozójára voltak hivatalosak Diósjenőre.

A Zichy kastély előtti téren gyülekezett az 51 főt számláló csapat (35 fiatal és 16 kísérő felnőtt), mely Diósjenőn (Nógrád megye) képviselte településüket az évente mindig máshol megrendezett találkozón. A több mint 300 kilométeres utat több pihenővel tették érdekesebbé, úgy a fiatalok, mint a felnőttek számára, hiszen az első megálló Hortobágyon volt, ahol a méltán híres kilenclyukú híd tövében fogyasztották el uzsonnájukat. Hortobágy és vidéke rengeteg látnivalóval rendelkezik, így a második megálló a Tisza-tavi Ökocentrumban volt Poroszlón, mely Európa egyik legnagyobb akváriuma, de van lehetőség pelikánetetésre és "vízen járásra" is. A tartalmas szórakozás után a csapat már kicsit fáradtan indult el a hátralévő 2 órás útra, Diósjenőn már türelmetlenül várták a bihardiószegieket - illetve a többi résztvevőt Gyenesdiósról (Zala megye), Dióskálról (Zala megye), Diósviszlóról (Baranya megye), Diósförgepatonyból (Szlovákia), Diósadról (Szilágy megye) és Diószénből (Bákó megye) - finom vacsorával.

Sikeres előadások

Szombat reggel aztán elkezdődött a hagyományos program, amely a múlt évi diószegi találkozóhoz hasonlóan egy lélekemelő ökumenikus istentisztelettel kezdődött. Ezt Böjte Csaba atya, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője tartotta, könnyeket csalva a több mint 400 résztvevő szemébe, melegséggel és szeretettel töltötte fel a lelkeket. Csaba testvér üzenete volt, hogy a párbeszéd, a szeretet és a megbocsátás tudja megmenteni az emberiséget olyan tragédiáktól, mint például amely a múlt héten történ Franciaországban. Az igehirdetés után kezdődött a színpadi műsor, ennek elején a polgármesterek bemutatták településeiket, majd a diószegi református egyház ifjúsági kórusának fellépése következett. Vastapssal jutalmazta a közönség a gyerekek furulyás és énekes előadását, amely megható volt és székely himnusz közös eléneklésével végződött. A Szömörce tánccsoport sem adta alább, moldovai és mezőségi táncuk elkápráztatta a közönséget. Itt meg kell megköszönni Ghitea Angéla és Szőnyi József áldozatos munkáját, ők tanítják énekelni, furulyázni, táncolni a gyermekeket.

Jövőre Diósdon

Összességében elmondható, hogy minden település színvonalas hagyományőrző előadásokkal szórakoztatta az eső miatt az iskola sporttermébe behúzódó népes közönséget. Délután megtörtént a dió "elgurítása" is, így az egyhangú döntésnek köszönhetően jövőre Diósd (Pest megye) fogja vendégül látni a diós-településeket. A nap a késő esti órákban Peller Anna operett énekesnő és társai színvonalas szórakoztató fellépésével zárult. Vasárnap Hollókő érintésével elindult a csapat hazafelé, sajnos a folyamatos eső miatt csak a buszból csodálhatták meg Hollókő szépségeit, megegyezve abban, hogy a közeljövőben meg kell látogatniuk ezt a települést is, mert érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!