Bihar hírei

2016.07.28. 09:14

Egész évben várják a vendégeket

Az egyik legkedveltebb nyári kikapcsolódási forma a strandolás. Az Érmellék és a Hegyköz határán lévő, Székelyhíd községhez tartozó Hegyközszentmiklós termál strandján nem csak gyógyvíz, de szálláslehetőség és nyugodt környezet várja a vendégeket.

Az egyik legkedveltebb nyári kikapcsolódási forma a strandolás. Az Érmellék és a Hegyköz határán lévő, Székelyhíd községhez tartozó Hegyközszentmiklós termál strandján nem csak gyógyvíz, de szálláslehetőség és nyugodt környezet várja a vendégeket.

A 60–65 Celsius fokos meleg vízre kőolaj után kutatva találtak rá. Ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő gyógyfürdő, amit 1971. május 1-jén adtak át. A fürdőt a helybeli termelőszövetkezeti tagok saját kezűleg építették. A rendszerváltást követően a termelőszövetkezetet felszámoló bizottság úgy döntött, hogy a strand a helyi református egyházközség tulajdonába kerüljön, mely 1991 óta üzemelteti. A fürdő csendes, festői környezetben minden évben legkésőbb május elsejére nyitotta meg kapuit a strandszezonra, 2011 óta azonban már az őszi, téli és tavaszi időszakban, tehát egész évben is várják a melegvizes szabadtéri fürdőzés kedvelőit. A vendégek számára étkezési, a vendégszobákban elszállásolási, továbbá sátorozási és kempingezési lehetőséget biztosítanak. A strand udvarán engedélyezett a tűzrakás a kijelölt helyeken. Aki lakókocsival érkezik, annak van lehetősége csatlakozni az elektromos hálózatra.

A medencék befedése

2013 decemberében a medencét befedték. A tető nyáron is fönt marad, így könnyebb tisztán tartani a vizet, csupán az oldalfalakat szerelik le. Így immár télen is komfortosabb körülmények között várják a fürdőzni vágyókat a megszokott mindennapos nyitva-tartás mellett. 2014 júliusától akár 60–70 fős csoport elszállásolását és étkeztetését is meg tudják oldani, egyrészt a meglévő vendégszobákban, lakókocsikban, másrészt a fürdőtől csupán 100 méterre levő vendégházban, ahol két szárnyban négy-négy vendégszoba várja a pihenni vágyókat. A régi szárnyban két szobához tartozik egy zuhanyzós illemhely és két szobában hat-hat fekvőhely van, valamit a másik két szobában négy-négy fekhely van, emeletes ágyakban. Az új szárnyban négy négyágyas vendégszoba van, ahol a fekhelyek száma pótmatracokkal bővíthető. Az udvaron új vizesblokk épült, zuhanyzókkal és toalettekkel. A vendégházban is van WIFI internetelérés. 2012 júliusától három lakókocsi is bérelhető. A lakókocsik közül kettő négy, egy pedig háromszemélyes. Kényelmes ágyakkal, szekrényekkel, polcokkal és hűtőszekrényekkel felszereltek, árnyas, csendes helyen vannak leparkolva a főépület mögött.

Gyógyvíz, ásványvíz

Hegyközszentmiklós gyógyvize talán a legforróbb Bihar megyében, olykor felülmúlja a 70 Cº-t is. Az oligominerális vizek kategóriájába tartozik, ásványisó tartalma literenként nem haladja meg az egy grammot. Gyógyhatása a kibocsátott alfasugárzásnak köszönhető. A következő mozgásszervi megbetegedésekre javallott: reumatikus gyulladások, degeneratív sérülés utáni állapotok, periferikus- és központi idegrendszeri megbetegedések, krónikus nőgyógyászati gyulladások. Ivókúraként langyosra lehűtve, étkezés előtt fél órával fogyasztva, 150 milliliternyi mennyiségben a gyomornyálkahártya-gyulladást, a renyhe epeműködést gyógyítja. Fokozza a kiválasztást, a vese, a húgyutak „átmosására”, homoktalanításra is alkalmas. Mindezeket dr. Ráckövi Attila balneológus főorvos állapította meg. Az Országos Balneológiai Intézet besorolta az ásványvizek kategóriájába mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévizet, ellenjavallat nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!