Bihar hírei

2016.07.19. 10:09

A barátság emlékműve Érbogyoszlón

Két és fél évtizedes barátság köti össze Érbogyoszló községet a franciaországi Bondues-szel. Egy szomorú apropó okán nemrég "a barátság emlékművét" avatták fel az érmelléki településen.

Két és fél évtizedes barátság köti össze Érbogyoszló községet a franciaországi Bondues-szel. Egy szomorú apropó okán nemrég "a barátság emlékművét" avatták fel az érmelléki településen.

Az elmúlt évben ünnepelte a "BBA" vagyis a Bondues (Franciaország) - Bogyoszló-Albis társaság baráti kapcsolata fennállásának 25. évfordulóját. Az eltelt évtizedek alatt sok minden történt, az emberek közel kerültek egymáshoz a több ezer kilométeres távolság és a nyelvbéli különbség ellenére, barátságok szövődtek és házasságok köttettek. Évente több alkalommal látogattak az érmelléki kis falukba kisebb nagyobb társaságok, több esetben még Franciaországból érkezett cserkészcsapat is tanyát vert kis időre, mikor játszva tanítgatták az itteni fiatalokat. Sokan külföldi barátainknak köszönhetően indulhattak kíváncsi felfedezőútra Franciaország felé, hisz a vendéglátók mindent biztosítottak az útiköltségtől a szállásig, kirándulásokig, így az Értől Párizsig sok mindent megcsodálhattak a résztvevők.

Elhatározás, tettek

Érbogyoszlón mindig kimagasló eseménynek számított, ha jött a hír: vendégek érkeznek! Olyankor elkezdődött a szervezés, hisz az itteniek is szerették volna viszonozni, amit ők kaptak egy-egy útjuk során vendéglátóiktól. Legutóbbi látogatásukkor a helyi iskolákat, óvodákat látták el papír–, írószer- és játék adományaikkal. Nemrég szomorú hír jött a messzeségből: elhunyt egy barát, egyike azoknak, aki a rendszerváltást követően először "fedezte fel" Bogyoszlót, Antoine Decanter első elnöke volt és elkötelezett támogatója maradt az évtizedek alatt is a baráti szervezetnek. Az érmelléki embernek nagy akadályt jelent a több mint 1800 km távolság megtétele, hogy végtisztességet tegyen elhunyt barátja sírjánál, így a helyiek elhatározták, hogy valamely módon megemlékeznek ismerősükről. Az elhatározást tettek is követék, hisz gyűjtést szerveztek egy emléktábla felállítási költségeinek fedezésére. Sokan álltan a kezdeményezés mellé a két faluból s a jó szándékú adakozóknak köszönhetően e hónap második vasárnapján a ravatalozó mellett leleplezték az emlékhelyet.

...szeresse testvérét is

Rövid igemagyarázat keretében Berecki András egykori (ma paptamási) és Orosz Márta jelenlegi bogyoszlói lelkész tartott ünnepi megemlékezést az egybegyűlteknek. Visszatekintettek az elmúlt évtizedekre, az átélt közös élményekre, melyek összefűzték e két nemzetet, az EMBEREKET. Sokfelé járhattunk-kelhettünk bel- és külföldön egyaránt, számtalan emlékművet megtekinthetünk, de itt, Érbogyoszlón, vasárnap délután a barátságnak állítottak emlékművet, melyen helyet kapott a fent említett első elnök névtáblája és sajnos az őt hamar követő Gerard Peingnezé, a franciaországi társaság szintén aktív tagjáé. A megemlékező ünnepségen jelen voltak franciaországi vendégek is, akik meghatódva fogadták, elérzékenyülve, könnyek közt köszönték meg és fejezték ki hálájukat az irányukba tett gesztusért. Az emlékműn található kétnyelvű felirat: Franciaországi barátaink emlékére. "Aki szereti Istent, szeresse testvérét is. Celui qui aine Dieu aine aussi son frére" (1 Jan.4:21).

Tarpai Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!