Bihar hírei

2016.06.20. 11:45

Új bázison a szalacsi önkéntesek

Tavaly volt 140 éves a szalacsi önkéntes tűzoltó egyesület. Az akkori ünnepségen Horváth Béla polgármester megígérte a helyiekből álló csoportnak, hogy hamarosan új bázist is kapnak. Ez vasárnap megtörtént.

Tavaly volt 140 éves a szalacsi önkéntes tűzoltó egyesület. Az akkori ünnepségen Horváth Béla polgármester megígérte a helyiekből álló csoportnak, hogy hamarosan új bázist is kapnak. Ez vasárnap megtörtént.

A 140 évnél vélhetően idősebb a szalacsi önkéntes tűzolóegylet, viszont 1875-től kezdve írásban is dokumentálták tevékenységüket. Tavaly új tűzoltókocsival gyarapodtak, ami ugyan méreteiből adódóan nem biztos hogy megfékezne egy nagyobb tűzvészt, ám ameddig a hivatásos lánglovagok nem érkeznek meg, addig is segítséget jelenthet mind az önkénteseknek, mind pedig a bajba került családoknak. Az elmúlt évben két családi ház is porig égett a községben és mindkét esetben az adakozók (közöttük olvasóink), az önkormányzat és az országos szintű közadakozásból építettek helyettük más otthonokat.Vasárnap, a cserkészavató után (melyről külön beszámolunk), a helyiek az új bázist nézhették meg. Az újjáépített szertár több helyiségből áll, mint a korábbi épület és a berendezése is megújult. Azonban a régi eszközöket sem hanyagolták el. Szépen megpucolva sorakoznak egymás mellett a ló-vontatta gépek, amelyek működtetéséhez még emberi erőre volt szükség. Ezeket a szivattyúkat ugyanis még kézzel kellett hajtani, most külön teremben pihennek, ami egyben látogathatóvá is vált. Az ünnepélyes átadáson elsőként Horváth Béla polgármester a felújított bázisról és annak önkéntesiről szólt. Mint mondta: ritka a környéken az az egyesület, amelynek olyan nagy hagyománya lenne, mint a szalacsinak. Kiemelte, hogy az önkéntes egyesület egy működő és összetartó csoport, ugyanis havi rendszerességgel ülnek egy asztalhoz, amit mostantól az újjáépült központban is megtehetnek. Pitó Lajos plébános Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje nevében mondott áldást az önkéntesek zászlajára. Szabó Ödön parlamenti képviselő a méltatásában azt mondta: az önkéntesek ereje éppen abban van, hogy ezt ellenszolgáltatás nélkül végzik, munkájukat és idejüket áldozzák a közösségért, ami példaértékű minden közösségen belül. A szalag(ok) átvágása előtt még Kovács Károly, a voluntőr egység jelenlegi vezére mondott köszönetet az egyházi és közéleti személyeknek. Ahogyan legutóbb, úgy most is ebéddel és a tűzoltókocsi kipróbálásával zárult a vasárnap délutáni ünnepség.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!