Bihar hírei

2016.06.14. 10:59

Kórus-születésnap közös énekléssel

Nemzetközi kórustalálkozóval egybekötve ünnepelte megalakulása 10. évfordulóját az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus szombaton.

Nemzetközi kórustalálkozóval egybekötve ünnepelte megalakulása 10. évfordulóját az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus szombaton.

Az érmihályfalvi városi kórus 2006-ban alakult meg Veres László Zsolt református kántor, tanár vezetésével. Az alapító 2011. júniusában szenvedett halálos autóbalesetet, ami után rövid ideig szünetelt a kórus működése. Az újrakezdésre adott lehetőséget, hogy némi rábeszélés után Darabont Aliz zenetanárnő elvállalta a kórusvezetői feladatokat, a csapat pedig felvette alapítójának nevét. Az egy évtizedes születésnapot a már hagyományosnak mondható találkozóval ünnepelték meg az elmúlt szombaton a helyi kultúrházban, ahol a meghívott kórusok tagjai mellett az előadásokra kíváncsiak is megjelentek, így összességében több mint 200 ülőhely talált gazdára. A kórus történetét fotókból, újságcikkekből összeállított alkalmi kiállításon is bemutatták.

Meglepetésekkel

A házigazdák meghívását a következő kórusok fogadták el: a Csenki Imre Vegyeskar (Püspökladány), Makláry Lajos Városi Énekkar (Hajdúnánás), Horváth János Társaság Vegyeskórusa (Margitta), Búzavirág Népdalkör és Férfikórus (Székelyhíd), Jubilate Deo Kórus, Csilinka Gyerekkórus (Érmihályfalva), közreműködött a helyi Bartók Béla Citerazenekar. Az egybegyűlteket köszöntve Nyakó József polgármester örömének adott hangot a sokadalom láttán, félig tréfásan az önkormányzati és politikusi tevékenységhez hasonlítva a kórusok munkáját, miszerint egyikben sem jó, ha "valaki(k) félre viszi(k) a nótát". Bár nemzetközinek volt hirdetve, a találkozó egy nemzetbelieket gyűjtött egybe, aki "egy húron pendültek", ennek jeleként némely dalt a közönség tagjai is énekeltek a színpadon lévőkkel. Jellemzően kórusművek, vallásos énekek és népdal-feldolgozások hangzottak el. Két csapat meglepetéssel is készült: a székelyhídi férfikórus az Ismerős Arcok együttes Egy vérből való vagyunk című számát dolgozta fel, míg a püspökladányiak megfelelő hangszeres és mozgás-kísérettel egy zulu dalt adtak elő, nagy sikert aratva.

Köszöntések

A házigazdák természetesen utoljára léptek színpadra. Darabont Aliz elmondta: bár tartott a feladattól, nem bánta meg, hogy elvállalta a kórus vezetését, melyben 10 év alatt több mint 60 tag fordult meg. Emléklapokat adott át az egykori és az aktív tagoknak, ő maga pedig a magyarországi vendégektől vehette át azok kórusának szánt születésnapi ajándékait. Nyakó József sem maradt el a köszöntéssel: a polgármester egy új rend formaruhát ígért a kórusnak (méltatva a helyi kulturális életben betöltött szerepüket), illetve egy pianínót a kultúrháznak a hasonló, illetve mindenfajta zenés rendezvényekhez. A programot közös éneklés zárta, a kórusok közösen Verdi: Nabucco című operájából a Szabadságkórust adták elő. Kis technikai szünet következett: a házigazdák 15 perc alatt a kultúrház nézőterét átalakítva 150 főre terítettek, hogy vacsora mellett folytatódhasson a jókedvű nótázás.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!