Bihar hírei

2016.06.21. 13:50

Jégeső verte végig Észak-Bihart

Emlékezetes és sokaknak szomorú marad az idei nyári napforduló: június 21-re virradóra viharral kísért jégeső sepert végig a megye északi részén (is), ami az országhatáron sem állt meg. Sok helyen tönkrement a termés.

Emlékezetes és sokaknak szomorú marad az idei nyári napforduló: június 21-re virradóra viharral kísért jégeső sepert végig a megye északi részén (is), ami az országhatáron sem állt meg. Sok helyen tönkrement a termés.

Nem fogtak mellé a meteorológusok, amikor a kedd délig tartó viharjelzés mellé jégesőt is jósoltak, hiszen kedden reggelre meg is érkezett a csapás. Kedden a déli órákban, amikor körképünk készült, a megszólított elöljárók információiból nyomon követhető, ahogy a vihar haladt Nagyvárad felől északi irányba. Hajnali négy óra körül csapott le az ítéletidő Bihar környékén, körülbelül 4,15-kor már Paptamási, Kügypuszta, Pelbárthida felett tombolt, tudtuk meg Matyi Miklós tamási polgármestertől. Mintha jégdarabokkal lett volna megszórva az úttest, fogalmazott az elöljáró, aki a hajnali órán a Berettyó és a Kösmő patak vízállását ellenőrizte. Félelmetes idő volt, a jég kocsikat, háztetőket rongált meg, földre döntötte a búzát. Biharfélegyházát, de még jobban a hozzá tartozó Vajdát is elérte a jégeső, sőt két hullámban: 5 óra táján az első, majd 7 előtt kevéssel a második, mondta el Kerecsenyi Imre félegyházi alpolgármester. A teniszlabdányi méretet is elérték a jégdarabok, így nem csoda, ha tetők sem tudtak ellenállni neki, de a veteményesekbe fektetett munka is kárba veszett. Ugyancsak kár érte az elöljáróságot, ahol a villámlás okozta feszültségingadozás sok elektromos felszerelést tönkre tett.

Tojás nagyságú jég

Még öt óra előtt Diószegre is lecsapott az ítéletidő, ha stílszerűek akarunk lenni, akkor dió nagyságú jéggel, de annál nagyobbal is. Csúnyán helybenhagyott bennünket az időjárás, mondta Mados Attila polgármester, hozzátéve: teraszok, háztetők törtek össze, személykocsik szélvédői törtek be, a földeken a repce szinte teljesen megsemmisült, de a búza is a földön van. Nagyobb is lehetett volna a baj, ha a jég nem esővel jön, vélte Nyiri Sándor kiskereki polgármester, akihez beszélgetésünkig nem érkezett kárbejelentés (ez a többi településen sem volt jellemző), ám a kertekben jelentős kárt okozott a jégverés. Hasonló helyzet volt Éradonyban, ahol tojásnagyságú jég verte a határt, Értarcsán az országutat is ellepte a levonuló ár. Érmihályfalvára akkor csapott le a vihar, amikor sokan igyekeztek munkába, kora reggeli hat óra előtt. Személyautók, buszok szélvédőjén, lakóházak ablakain dübörgött a jég, melynek darabjai borsószemtől a dió nagyságáig váltakozó méretűek voltak. A víz elvadult folyókhoz hasonlatossá változtatta az utcákat, az úttesteket, a jég ablaküvegeket tört be, gyümölcsfákról verte le a termést.

Eltömült árkok

A jeges tombolás mintegy öt percig tartott (bár óráknak tűnt), az eső több-kevesebb intenzitással tovább tartott. Karsai Attila alpolgármester elmondta: két helyről érkezett bejelentés, hogy ellepte a víz az udvart, egyik sem történt volna meg, ha karban tartották volna az utcai árkokat (ahogyan az egyébként kötelező lenne). Mindkét helyen gépi erővel megoldották a gondot. Érsemjénbe három gyors hullámban köszönt be a jég fél hat tájban, sok kárt okozva a kertekben, veteményesekben, szőlőskertekben, tudtuk meg Balazsi József polgármestertől. Hasonlóról számolt be Nagy István körtvélyesi polgármester, illetve Bokor István szalacsi tudósítónk.

Nagy károk

Hogy mennyi kárt okozott a vihar és a jégeső a magánházaknál, a járművekben, a kertekben, a szántóföldeken, az később derül ki. Azt már kedden délelőtt látni lehetett, hogy sok helyen a gazdák egész éves termését (uborka, szőlő, tengeri) tönkre tette. A vihar természetesen nem állt meg a határnál, tovább tombolt észak-északnyugat irányába. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például sajtóértesülések szerint mintegy 600 lakóház sérült meg.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!