Bihar hírei

2016.05.17. 14:07

XI. Sebes-Körös-menti szavalóverseny

Szombaton a Pro Rév Egyesület, a Református Egyházközség és a Révi Technikai Kollégium megszervezte Réven a XI. Sebes-Körös-menti szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapítvány is támogatta.

Szombaton a Pro Rév Egyesület, a Református Egyházközség és a Révi Technikai Kollégium megszervezte Réven a XI. Sebes-Körös-menti szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapítvány is támogatta.

A Sebes-Körös menti települések (Mezőtelki, Élesd, Nagyvárad, Rév) mellett Paptamásiból is érkeztek fiatalok a szavalóversenyre. A megmérettetésnek a turisztikai inkubátorház adott helyet. A verseny résztvevőit Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte, majd Papp Csaba helyi református lelkipásztornak adta át a szót. „Fontos számunkra minden ilyen jellegű találkozás, ahol együtt lehetünk, ahol magyar költőink verseit hallhatjuk fiataljainktól. Köszönettel tartozom a szervezőknek, akik immár tizenegyedik alkalommal igyekeznek letenni valamit a közösség asztalára azzal, hogy ilyen jellegű vetélkedőt rendeznek és a magyar közösségnek, fiataloknak lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra, megmérettetésre. Köszönöm a pedagógusoknak, a szülőknek, nagyszülőknek, hogy felkészítették és elhozták a mai versenyre a fiatalokat” – mondta többek között a tiszteletes.

Foglalkozni a verssel

A kiírásnak megfelelően öt korcsoportban (óvodás-nulladik osztályos, I–II., III–IV., V–VI. és VII–VIII.) zajlott a megmérettetés, a versenyzőknek egy szabadon választott verset kellett előadniuk. A fiatalok egymás után szavalták el a szebbnél-szebb Kányádi Sándor, Áprily Lajos, Arany János, József Attila, Petőfi Sándor, Tóth Ági, Radnóti Miklós stb. verseket. Bizony nem volt könnyű dolga a dr. Pető Csilla, Juhászné Orth Ibolya ny. tanárnő, Czele Júlia, Kiss Törék Ildikó és F. Bathó Ida alkotta zsűrinek eldönteni azt, hogy korcsoportonként kik is a legjobbak. – Nagyon örülünk annak, hogy egy esztendő elteltével ismét itt lehetünk Réven ezen a rangos szavalóversenyen, és nagy öröm számunkra az, hogy minden egyes alkalommal ennyien jelentkeznek a versenyre – mondta a zsűri nevében értékelőjében Kiss Törék Ildikó. – Mindegy, hogy ki, hogyan is mondta el ma a versét, a lényeg az, hogy foglalkozott a verssel, megtanulta a költeményt, ki mert állni, hogy elmondja azt, és gyakorolja a mi szép magyar nyelvünket. (…) Az a jó versmondó, aki a költő szövegét át tudja adni nekünk, a zsűrinek és a jelenlévő közönségnek is. Sok szépen beszélő gyereket hallgathattunk meg, előfordult egy két hadarás ugyan, de a fontos az, hogy ezen szavalóversenyeken való részvételekkel fel tudjunk készülni, helyt tudjunk majd állni, ki tudjuk majd fejezni magunkat szépen, jól, magyarul, felnőttként is, mondta a színművésznő. Külön gratulálok a nulladik és az óvodásoknak, mert nagyon ügyesek voltak. Talán külön kiemelném nagydíjasunkat, Pintea Alexandrát, aki felnőtteket megszégyenítő komolysággal adta elő versét – mondta zárszavában Kiss Törék Ildikó.

Bátorság kiállni

Juhászné Orth Ibolya, a néhai Juhász Viktornak, Rév díszpolgárának az özvegye köszönetet mondott azért, hogy a tanár úr nevét viseli a szavalóverseny, aki nagyon szerette a verseket és nagy szeretettel szavalt ünnepi alkalmakon. Ezt követően Pető Csilla emléklapokat osztott ki a résztevőknek és a felkészítő oktatóknak. – Örülök annak, hogy nem csak azzal töltitek az időtöket, hogy a tévé vagy a számítógép előtt ültök, hanem időt szakítottatok arra is, hogy verset tanuljatok. Örülök annak is, hogy bátorság volt bennetek kiállni, és a megtanult verset elmondani közönség előtt is. Arra kérnélek bennetek, a felkészítő tanáraitokat, hogy kövessék a versenykiírásokat, és vegyetek részt megyei, vagy országos versenyeinken is. Azt kívánom, hogy még sokáig tudják itt Réven megrendezni a szavalóversenyt, mondta a fővédnök. Minden résztvevő emléklapot kapott, a legjobbak pedig oklevélben és könyvjutalomban részesültek.

A díjazottak

A legkisebbek korcsoportjában első lett Fésüs Márk Levente, második Kálmán Kristóf Barna, harmadik Vincze Jázmin, dicséretben Fazekas Benjámin részesült. Az I–II. osztályosok között első helyen Péter Henrietta végzett, a II. Makra Evelin, a III. Mihók Géczi Petra lett. Dicséretben részesült Papp Botond és Hasas Ákos. A III–IV. osztályosok kategóriájában első díjat nem osztott a zsűri, a második díjat Kürti Zsolt Szabolcs, míg a harmadikat Alparean Péternek ítélték. Dicséretben Géczi Kis Giulia és Magyari Etelka részesült. A V–VI. osztályosok mezőnyében első díjat nem osztottak, második Papp Csenge, harmadik pedig Scheirer Orsolya lett. Dicséretben részesült Szolga Géczi Noémi. A legnagyobbak, a VII–VIII. osztályosok versenyében dicséretben részesült Kürti Angyalka. A verseny nagydíját az Ady Endre Líceum diákjának, Pintea Alexandrának ítélte a zsűri.

Mérai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!