Bihar hírei

2016.05.09. 08:51

Via ferrata: egyre népszerűbb nálunk is

A rafting, a túrázás mellett a tavaly átadott via ferrata út egyre több turistát vonz a révi szorosba.

A rafting, a túrázás mellett a tavaly átadott via ferrata út egyre több turistát vonz a révi szorosba.

A via ferrata, vagyis a „vasalt út” nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Európa számos országában (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország) hatalmas követőtábort tudhat a magáénak. S hogy miért olyan népszerű?  Mert csodálatos helyeken, és a legváltozatosabb terepen (erdőkben, folyómedrekben, szurdokokban, hegyeken,  stb.) túrázhatunk, sportolhatunk.

Az út egyik legfontosabb eleme a biztonsági sodrony - ehhez kapcsolódik egyéni speciális védőfelszerelésünk -, mely a túra kezdetétől a túra végéig garantálja a turázó épségét. A nehéz, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fémkorlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban. A sportág neve is ezen elemek beépítéséből, használatából ered: via ferrata = vas út, vasalt út. Ez egy modern túrázás, a modern hegymászás korszerű eszközeivel, s ami a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhető. 2015-tól már Réven is található ilyen kiépített útvonal. A Bihar megyei Hegyimentők és a Montana Sport Klub által kiépített útvonal a Körös jobb oldalán található a Tündérvártól nem messze. A 150 m hosszúságú útvonal végén, megmászva a sziklafalat, a futballpályától induló Kék pont jelzésű turistaúthoz érkezik a turázó. Bárki művelheti, legyen az fiatal, idős, profi sportoló, vagy éppen csak most kezd barátkozni a mozgással. A via ferrata külföldön már egy annyira megszokott és elterjedt társasági, családi szabadidős program, hogy gazdasági, turisztikai tevékenységek épültek rá. Franciaországban minden valamire való síközpontban található több ilyen kiépített túraútvonal, hogy nyári szezonban is odacsalogassák a turistákat.

A via ferrata utak több nehézségi fokozatban léteznek. Az egyszerű túrázástól az extrém mászásig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A révi közepes nehézségi fokozatú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!