Bihar hírei

2016.05.22. 13:34

Sokszínű program a földön, nézelődés a levegőből

Válogathattak a programok között a XXIV. Nyíló Akác fesztivál szombati napján résztvevők, hiszen a gyerekeket,a felnőtteket, a könnyedebb és a komolyabb műfaj iránt érdeklődőket egyaránt várták. Estére meg is telt publikummal a Széchenyi tér.

Válogathattak a programok között a XXIV. Nyíló Akác fesztivál szombati napján résztvevők, hiszen a gyerekeket,a felnőtteket, a könnyedebb és a komolyabb műfaj iránt érdeklődőket egyaránt várták. Estére meg is telt publikummal a Széchenyi tér.

 

"Ki gépen száll föléje, annak térkép e táj...", idézhetnénk Radnóti Miklóst, annak kapcsán, hogy a XXIV. Nyíló Akác Napok egyik kiegészítő programjaként szombaton reggeltől lehetett sétarepülni a város felett és ezzel a lehetőséggel sokan is életek, hiszen a gép egész nap ott duruzsolt a város légterében. Már akkor is cirkált a repülő, amikor reggel bemutatóra gyülekeztek az íjászok a strand udvarán: a helyiek, vagyis a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Egyesület Kartal Nemzetsége, illetve vendégként a nagykárolyi Corvus Regia csoport tagjai várták az érdeklődőket. (Igaz, kevesen voltak - mármint az íjászok -, mivel párhuzamosan zajlott Székelyhídon a hagyományőrző íjászok országos bajnokságának fordulója.) Tíz pár jelentkezett, kilenc jelent meg az aranylakodalmasokat köszöntő szombat déli ünnepségen.

Dr.Turucz Mária családorvos, megyei tanácsos, a esemény főszervezője, elmondva, hogy ez már a 9. alkalom és nagy öröm, hogy mindig van kiket meghívni. Az ünnepségen részt vett Biró Rozália szenátor, aki úgy vélte: a fesztivál legértékesebb momentuma az aranylakodalmasok köszöntése, hiszen, miközben a világban csökken a család intézményének megbecsülése, ők példát mutatnak.

Generációk ünnepe

A gondolathoz kapcsolódott Nyakó József polgármester, aki kifejtette: a városvezetők szempontjából kell megköszönje azt az 50 évnyi munkát, mellyel ők a mai életünket alakították. Király Irén anyakönyvvezető ünnepi beszédébe ágyazva az ünnepeltek megújították házassági esküjüket, ők: Békési György és Juliánna (betegség miatt hiányoztak), Duka István és Éva, Erdelyi József és Margaréta, Kovács István és Margaréta, Máté József és Erzsébet, Toroczkai József és Mária, Szabó Sándor és Magdolna, Simon János és Viktória, Sándor Gábor és Barbara, Sándor Dezső és Julianna. A gyerekekről szóltak a szombat déli órák, legalábbis a főtéri színpad körül. A Költögető című vers- és prózaíró versenyt még kora tavasszal meghirdette Gábor Éva tanítónő, 34 pályamű érkezett be a határidő lejártáig, az eredményhirdetés tartottál most (nem helyezések voltak, hanem oklevelet kaptak a legügyesebbek): a vers kategóriában - Győrfi Dávid (III.D.), Szabó Gergő (III.B.), Karsai Kristóf (I.C.); próza: Brezsán Barbara (III.D.), Molnár Boróka (V.C.). Míg ez a díjátadás megtörtént, máris előkészítették az újabban, hiszen előzőleg 72 gyerek nevezett be a Varázskréta című aszfaltrajzversenyre. A színpad előtti térségben kijelölt négyzetekbe témamegkötés nélkül szárnyalhatott a gyerekek fantáziája, majd a tanítónők értékelték a műveket. A jutalmazáshoz nem a nevek, hanem a rajzfelületek sorszáma alapján szólították az alkotókat, akik igen szép számmal voltak, gyanítjuk, hogy mindenki elégedetten távozhatott.

Könyv- és divatbemutató

A gyerekprogram "harmadik" felvonása a Menő Manó Módi című gyerekdivat-bemutató volt, melynek előkészítése ugyancsak korábban kezdődött: mintegy két héttel ezelőtt kezdték meg Gábor Éva irányításával a gyerekek - 38-an - a színpadi próbákat, begyakorolták a bemutató koreográfiáját. A kislányok és legények utcai illetve úgynevezett gála öltözetben vonultak fel (a saját ruhatárukból öltözködve) és természetesen a siker idén sem maradt el. A fentiekkel párhuzamosan a városi könyvtárban a köröstárkányi Gábor Ferenc: Isten sem akarja... című könyvének bemutatójára került sor, melyben a szerző a falu bemutatása mellett a Magyarremetén 1944. szeptember 23-án történt pogromnak állít emléket (a kiadványt előző nap a nagyváradi Góbé csárdában is bemutatták). Ugyanazon a helyszínen dr.Szilágyi Ferenc és Jancsik Péter a Partium térképét mutatta be. A délutáni / esti program a színpadon még az azt megelőző gyerekprogramokhoz kapcsolódott: a Csiribiri együttes tartott koncertet, melynek során olyan, a legfiatalabbakhoz szóló slágerek hangzottak el, melyeket többnyire mindenki ismer, s melyekre az előadók és a gyerekek egy része akár a színpadon is együtt táncolt.

Népzene, könnyűzene

Az "Ide lábam, ne oda" címet viselő néptánctalálkozó egyike az elmaradhatatlan programoknak - idén sem maradt el. Színpadra lépett az Apró és Fürge Lábak csoport sóvidéki, mezőségi táncokkal, Diószegi Csongor és Máté Vivien mezőségit járt, Gacsádi Alex szegényest, Berei Gergő szatmári verbunkot, majd pontozót mutatott be. A vendégek közül az érsemjéni Ezüstperje fiatalabb csapata alföldi és szatmári, míg a nagyobb csapat mezőségivel lépett színpadra, a balmazújvárosi Himes néptánccsoport hortobágyi pásztortáncot, kalotaszegit, mezőségit és felcsíkit táncolt. A Nyíló Akác néptánccsoport, mint házigazda, felcsíkit és alföldit táncolt. Már ekkor működött az az úgynevezett led-fal, mely több kamera segítségével mutatta meg a színpad történéseit, így akár a hátrébb állók is láthatták a részleteket, illetve a kamerák gyakran a közönségre irányultak, hogy a monitoron feltűnők gyakran hangos tetszésnyilvánítással, integetéssel vegyék észre magukat. A koncertek sorában Dér Heni lépett fel elsőnek. A Vajdaságból származó énekesnő a TV2 első, 2003-as Megasztárjában tűnt fel. Ott a kilencedik helyig jutott, ám karrierje a Sugarloaf együttes énekeseként felívelt és a bandát elhagyva sem tört meg, hiszen például manapság ugyanannál a csatornánál szerepel egy szórakoztató revü-szerű műsorban. A mihályfalvi színpadon is megismerhettük könnyed, közvetlen stílusát, hiszen miközben két háttértáncossal maga mögött előadta slágereit, kokettált a közönséggel, sőt, viccesen még arra is kísérletet tett, hogy esetleg "lecserélje" az említett tévés műsorbeli partnerét egy helyi jelentkezővel.

Új helyen a diszkó

Párhuzamosan a fenti koncerttel a kultúrházban a Móka színjátszó csoport tagjai újabb premierjükre várták a közönséget, Ron Aldridge: Csak kétszer vagy fiatal című vígjátékával készültek. Előzőleg az előadók azért izgultak, hogy a koncert miatt lesz-e közönségük - hát, kár volt, hiszen a nézőtér megtelt, a publikum hallhatóan jól szórakozott és nem lesz ez másként vélhetően akkor sem, amikor szokásukhoz híven rövidesen megismétlik az előadást. Dér Henit a Balkan Fanatik együttes követte a főtéri színpadon. Előzőleg, koncertjük hírére sokan fanyalogtak, ám a komoly zenei múlttal rendelkező tagokból 2002-ben alakult, a balkáni népzenét a pop, a rock, a rap és az elektronikus zene elemeivel ötvöző csapat bebizonyította, hogy nem véletlenül népszerű: olyan bulit csapott, melyet még a részleges áramkimaradás sem tudott megzavarni és sokan táncra is perdültek, de például a horgosi csárdával kapcsolatban pedig olyan rockzenét kanyarítottak, hogy arra a legigényesebb rockerek is csak csettinthettek. Ez volt a nap utolsó programja - de csak a központban, hiszen a százholdi focipályán Kiss Csaba és csapata vezérletével újra kezdődött a diszkó, mely - mint előző éjszaka is kiderült - nagyszerű helyen van új környezetében.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!