Bihar hírei

2016.03.30. 11:45

Újra németekkel angolul Paptamásiban

Ismét egy mozgalmas hetet tölthettek együtt a paptamási iskola diákjai a németországi Nymphenburger iskolának tizenhét diákjával és tanáraival március 12-től 21-ig az intézményünk falai között.

Ismét egy mozgalmas hetet tölthettek együtt a paptamási iskola diákjai a németországi Nymphenburger iskolának tizenhét diákjával és tanáraival március 12-től 21-ig az intézményünk falai között.

Sokéves kapcsolat fűzi össze a két intézményt, melynek gyümölcsei évről évre megtapasztalhatóak akár itt, Paptamásiban, akár Münchenben. A közös projekt – Kommunikáció művészetek és sport által – elsődleges célja, hogy tanítványaink kommunikációs készségei fejlődjenek, tapasztalják meg az idegen nyelvek ismeretének szükségességét, fejlődjön önszerveződő képességük, felelősségérzetük, és nem utolsó sorban barátságok köttessenek. A hagyományokhoz híven idén is bográcsos és igazi hazai fánk várta német barátainkat, kik mindvégig hálásnak mutatkoztak a helybeli finomságok és érdekességek felfedezésében. Közösen élvezhettük a helyi Gilice néptánccsoport szülinapi műsorát, de kíváncsian vettek részt a hagyományos disznóvágáson is, akárcsak a szekeres falulátogatáson. Már az első csapatépítő tevékenységen bebizonyították a paptamási diákok, hogy a beléjük vetett bizalom nem volt hiábavaló és a hét folyamán kitűnően együttműködtek német társaikkal tanúságot téve arról, hogy az angol órák nem teltek hasztalanul. Intézményünk apraja is részesült a vendégek kedvességében, ugyanis óvodai foglalkozásokra és az előkészítő osztályba is betekintettek, sőt, maguk is részt vettek a tevékenységek vezetésében. A kicsik számára is újdonság volt a sok óvónéni-segéd, a diákok meg kisebb önmagukra emlékeztek mosolyogva.

Bemutatjuk szülőföldünket

Nagy sikernek örvendett a húsvét közeledtének okán szervezett hagyományos tojásírás, festés, akárcsak a néptánccsoporttal közös táncház, tánctanulás. A paptamási gyerekek belekóstolhattak a bajor népzene világába és néhány tánclépés erejéig a sajátos néptáncba is. Kuriózumnak számított a német tanár által vezetett hun íj- és nyílkészítési csoportmunka. A hét második felében ki is próbálhatták az önmaguk által készített harci eszközöket. A diákcsapat ezen a héten példát mutatott önkéntes munkák végzése terén is: betont öntöttek, virágokat palántáltak, fát vágtak. S tették mindezt jókedvvel, angol nyelven magyarázva egymásnak a munkafolyamatokat és miértjüket. Mint eddig minden évben, most sem hiányozhatott a kirándulás, hiszen barátainknak szeretjük bemutatni szülőföldünk természeti szépségeit. Most Révre esett a választás, ahol a helyi iskola aligazgatója, pedagógusai és a református gyülekezet lelkipásztora vendégszeretetből mutatott példát német barátaink és a paptamásiak számára. Egész napos tevékenységet szerveztek gyalogtúrával, megismerkedhettünk a helyi történelem egy-egy szeletével, a fazekasság fortélyaival Juliska néninél, és a lelki és szellemi táplálék mellett a testi táplálékról sem feledkeztek meg, ízletes bográcsos és házi sütemények várták a túrázókat. Megígértük, hogy még visszatérünk és őket is szívesen látjuk Paptamásiban.

Élmények kisfilmen

Német vendégeink szívesen fedezték fel vasárnap Nagyvárad szépségeit, az érdekességek között tarják számon az ócskapiacot, az ott kapható jellegzetes ennivalókat. A közös munka és együttlét esténkénti záróakkordja a napi tevékenységeket kisfilm formájában bemutató mozi, amelyet a diákok készítettek, ellesve a mesterség fortélyait az őket irányító tanártól. Ezeket a kisfilmeket tekinthette meg a záró vacsora vendégserege, mindazok, akik segítségükkel hozzájárultak a projekt sikeréhez. Szívből jövő köszönőszavak hangzottak el és közösen megállapítottuk: egy eredményes, kellemes és hasznos hetet zártunk. A hétfői búcsút megkönnyítette a júliusi viszontlátás reménye, amikor iskolánk tanulói egyhetes tapasztalatcserén vehetnek majd részt a müncheni iskolában.

Piski Emese igazgatónő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!