Bihar hírei

2016.03.07. 09:45

Jókedvű szalonnamustra és zsírégetés

A tavalyinál kevesebb résztvevővel, de ahhoz hasonlatos jókedvvel tartották meg Érmihályfalván a II.Érmelléki Szalonnaszemlét. Kunhegyesről érkezett vendégeket is köszönthettek.

A tavalyinál kevesebb résztvevővel, de ahhoz hasonlatos jókedvvel tartották meg Érmihályfalván a II.Érmelléki Szalonnaszemlét. Kunhegyesről érkezett vendégeket is köszönthettek.

A szervezők szándékától eltérően a II.Érmelléki Szalonnaszemlén nem derült ki, hogy melyik a környék, csak az, hogy melyik Érmihályfalva legízletesebb szalonnája ebben a "disznóvágási szezonban", ugyanis a meghívott települések ezúttal nem tettek eleget a meghívásnak. Nem szegte ez kedvét azonban azoknak, akik részt vettek a közös szalonnasütésen és zsírégetésen, utóbbin ezúttal természetesen közel sem fogyókúrát kell érteni. A Gödör rendezvényházban Nyakó József polgármester köszöntötte a hűvös szél elől menedéket keresőket, buzdítva őket: csak derekasan vegyék ki részüket a falatozásból, alaposan "rágják meg" kire adják szavazatukat.

Ízek és hagyományok

Vendégeket is köszönthetett az elöljáró: Kunhegyesről érkezett egy 18 diákból és 2 pedagógusból álló küldöttség a helyi Mezőgazdasági Főgimnáziumba, mellyel közös projektben vesznek részt, aminek címe - micsoda egybeesés - Ízek és hagyományok (ennek részleteire visszatérünk). A főszervező Borbély-Simon Csaba kultúrigazgató ismertette szabályokat: a Részek Viadalán résztvevő városrészek szerint szerveződött csapatok elkészítik saját szalonnás táljaikat a szerintük hozzávaló "dekorációval" (hagyma, paprika, kenyér, savanyúság, stb.), amit a zsűri regisztrált, majd szavazás alá bocsátott. Mindenki kedvére kóstolhatott, nem volt hiány az ízek egymástól elhatárolására szolgáló poharaznivalóból sem. Mindeközben az udvaron már javában zajlott a szalonnasütés, illetve időközben megejtették az Örökségünk című dal videó-felvétellel egybekötött előadását is (amiről külön beszámoltunk).

Néptáncbemutató

Míg a zsűri összeszámolta a szavazatokat, az egybegyűltek megcsodálhatták azoknak a helyi gyerekeknek a néptáncait, akik nemrégiben egy magyarországi tévécsatorna válogatóján vettek részt. Egyelőre nem tudjuk, ott milyen eredménnyel jártak, ám a helyi publikumot megnyerték maguknak. Utánuk Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője a szalonnához és szalonnázáshoz kacsolódó anekdotákkal, tréfákkal szórakoztatta a hallgatóságot, mely rövidesen megtudhatta a szalonna-rangsort is: 1. Dihenes, 2. Derík, 3. Nagyújváros, különdíjas a Százhold. Az oklevelek átvétele után folytatódhatott a szalonnasütés, a falatozás és kortyolgatás, még nótázás is csendült.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!