Bihar hírei

2016.03.15. 14:28

A Pákozdi csata egy jelenete Értarcsán

A gyerekek jobban megértik, miről is tanulnak, miről is szól márciusi nemzeti ünnepünk, ha maguk is részesei lehetnek valamely formában, nyilatkozta Cservid Szilárd tanár, aki egyik szervezője volt a tarcsai csataimitációnak.

A gyerekek jobban megértik, miről is tanulnak, miről is szól márciusi nemzeti ünnepünk, ha maguk is részesei lehetnek valamely formában, nyilatkozta Cservid Szilárd tanár, aki egyik szervezője volt a tarcsai csataimitációnak.

Rendhagyó formát találtak ki Értarcsán pedagógusok arra, hogyan ünnepeljenek március 15-én: a szónoklat - Talpra magyar - Kossuth Lajos azt üzente... bűvös körön túllépve egy csataimitációt szerveztek. Az egyik ötletgazda és főszervező Cservid Szilárd angol szakos tanár kérdésünkre elmondta: egy hónappal ezelőtt kezdtek felkészülni a jelenetre. A Pákozdi csatára esett választásuk, egyrészt azért, mert ez egy győztes ütközet volt, másrészt mert ez volt az első fegyveres összecsapás a magyar és osztrák felek között, ami eloszlatott minden reményt, hogy végbemehet egy békés forradalom. Fontos, hogy a gyerekek tudják, mi is történt 1848-1849-ben és ezt könnyebben, sőt, lelkesebben megtanulják, ha például ebben a formában maguk is részesei lehetnek. Értarcsa, illetve a községhez tartozó Éradony és Gálospetri iskoláiból "verbuválták" a seregeket, összesen 44 diákot, számukra a ruházatot és a "fegyverzetet" az önkormányzat támogatásával teremtették elő, de az iskola vezetősége is melléjük állt, például a szállítással és az órarend haditervhez igazításával.

Vezényszavak a játszótéren

A csata idejét kedden 12 órára hirdették meg. Akkor a magyar illetve a fekete-sárga császári lobogók alatt békés egyetértésben vonuló csapatok énekelve végigmasíroztak oda-vissza a főutcán (már ezzel is feltűnést keltve, még az országúton elhaladó járművek utasai előtt is), majd a községháza mögötti játszótéren álltak csatasorba. Ott Cservid Szilárd ismertette a szabadságharc eseményeit, beszédébe beleszőve a 12 pontot is, Máté Márk mondta el a Talpra magyart, majd eljutottunk az összecsapáshoz. Magyar oldalon Pap Levente biológiatanár, osztrák oldalon Elek Dániel tornatanár volt a hadtestparancsnok, vezényszavaikra vették célba felváltva egymást fapuskáikkal a katonák, itt és ott is buktak "lelőttek" a fűbe, majd egyszer csak az osztrákok visszavonultak, a magyarok pedig győzelmi örömujjongásban törtek ki. Aztán mindenki beállít újra a sorba és a Himnuszt már újra egyetértésben énekelték.

Jövőre is megtartják

A csata híre természetesen sok nézőt is vonzott (ez is jó pedagógiai húzásnak bizonyult), a szülők, ismerősök szorgosan fotóztak, videóztak. Ezek után Bordás Károly polgármester méltatta a forradalom jelentőségét, majd köszönetet mondott Cservid Szilárdnak és Halász Edina tanítónőnek, mint ötletgazdáknak, illetve az iskola közösségének nevezettek támogatásáért. Jövőre is megtartják ezt a rendhagyó megemlékezést, mely az unalmas tanteremnél sokkal izgalmasabb színtérre vitte a történelemtanulást, mondta Cservid Szilárd. Hozzátette: akkor már könnyebb lesz, hiszen megvannak a kellékek és a résztvevők valamennyien tudják már nagyjából, mi és hogyan zajlik.

Rencz Csaba

 

Címkék#értárcsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!