Bihar hírei

2016.03.19. 13:16

A múlton nem, de jelenünkön tudunk változtatni

Székelyhídon idén több napos programsorozattal ünnepelték a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóját. A rendezvénysorozat szervezői a Pro Székelyhíd Egyesület, a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal, a helyi RMDSZ és a Székelyhídi Református Egyház voltak.

Székelyhídon idén több napos programsorozattal ünnepelték a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóját. A rendezvénysorozat szervezői a Pro Székelyhíd Egyesület, a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal, a helyi RMDSZ és a Székelyhídi Református Egyház voltak.

A megemlékezés március 13-án, vasárnap 16 órától a református templomban kezdődött ünnepi istentisztelettel. Rákosi Jenő érmelléki esperes hirdetett igét, Lukács evangéliumából vett igerész alapján. A szabadságharc hőseit a Jeruzsálem fölött síró Jézushoz hasonlította, mert átérezve mások fájdalmát életük árán is cselekedtek, nem pedig siránkoztak. Kiemelte, hogy a múlton nem tudunk változtatni, de a jelenünkön igen. Ehhez viszont összefogás kell és nem siránkozás. Az igehirdetést szavalat követte, majd a református kórus szolgált, gyönyörű énekekkel örvendeztetve meg az ünneplő gyülekezetet.

A szabadság kötelesség

Az istentisztelet után az ünnepség a Művelődési Ház előtti téren folytatódott. Tisztelegve a márciusi ifjak előtt először Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Az 1848–49-es eseményekre emlékezve feltette a kérdést, hogy mit jelentett a szabadság az akkoriak számára, és mit jelent számunkra. Vajon ma tisztában vagyunk azzal, mi a szabadság, amiért Petőfi és társai az életüket áldozták, a nyugodt polgári élet helyett? Azt kérte, hogy ne változtassuk szabadossággá a szabadságot. Kiemelte, hogy a szabadság kötelesség a család, a nemzet, és az egész emberiség felé, s hogy élni kell vele, nem pedig visszaélni.

A köszöntő után fellépett a Székelyhídi Férfikórus. Műsoruk után Nagy Károly Zoltán, Magyarország bukaresti nagykövetségének első beosztott tanácsosa felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök határon túli magyarokhoz intézett üzenetét. A bukaresti magyar nagykövet első helyettesének vasárnapi jelenléte nagy megtiszteltetés volt a székelyhídiak számára, hiszen így az elsők között hallhatták a magyar miniszterelnök üzenetét, melyet a Csokalyi Férfikórus fellépése követett, majd Pásztor Sándor, az RMDSZ megyei tanácselnök jelöltje tartotta meg ünnepi beszédet. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy március 15. egy örök kihívás, egy mérce a magyarság számára, hogy mire vittük közösségünk sorsát. Feltette a kérdést, hogy merünk-e nagyot álmodni és cselekedni, mint ahogyan a 48-as forradalmárok tették. Beszéde után Szabó József elszavalta a Nemzeti dalt, majd a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjainak ünnepi műsora következett.

Az ünnepi beszédek és a műsor után a Polgármesteri Hivatal nevében Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének képviseletében Nagy Károly Zoltán első beosztott, valamint a jelen lévő politikai pártok, egyházak, iskolák és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a Művelődési Ház falán elhelyezett Petőfi Sándor emléktáblát és fejet hajtottak a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ünnepségen részt vettek a nemrég alakult székelyhídi Zólyomi Dávid Cserkészcsapat ifjú tagjai is.

„Éljen a magyar!”

Este a múzeum épületében a Tihanyi Vándorszínpad „Éljen a magyar!” című zenés nemzeti, hazafias előadásával folytatódott az ünneplés. Tihanyi Tóth Csaba, Bognár Rita, Kóbor Tamás és Bordás Misi egy csodálatos, igazi magyaros zenés összeállítással kápráztatta el a hálás közönséget. A neves művészek előadásában hallhattunk operettet, operát, népdalt, műdalt, filmzenét és magyar nótát egyaránt. A zsúfolásig megtelt múzeumban a karzatot is körberakták székekkel, de volt, akinek így is csak állóhely jutott. A hálás közönség hosszasan visszatapsolta a neves művészeket.

Március 15-én, kedden délben a Petőfi Sándor Elméleti Líceum előtt, a költő mellszobránál tartottak megemlékezést. A köszöntő beszéd után az iskola diákjai tartottak igazi forradalmi hangulatú műsort, sok énekkel felelevenítve a forradalom kitörését lezajlását. A műsort a lánglelkű költő szobrának megkoszorúzása követte.

Fáklyás felvonulás

A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulójára szervezett programsorozat záró momentuma a március 15-i, esti fáklyás felvonulás volt. Régebben már voltak fáklyás felvonulások Székelyhídon, de egy idő után ez abbamaradt. Idén a szervezők hagyományteremtő szándékkal szervezték meg újra az eseményt, hogy azok is részesülhessenek az élményben, akiknek nincs lehetőségük március 15-én Nagyváradra, a megyeközpontba utazni. Este 7 órára körülbelül százötvenen gyűltek össze a székelyhídi központi parkban, a Turulmadaras emlékműnél. Csuka József alpolgármester üdvöző beszéde után kiosztották és meggyújtották a fáklyákat. Az ünneplők szépen rendezett sorokban vonultak az új városi parkon keresztül a Petőfi Sándor Elméleti Líceum elé. Itt Munkácsi István diák elszavalta a Szózatot, majd Gábor Mercédesz és Béldi Valentin az ifjúság képviseletében megkoszorúzta a forradalmár költő mellszobrát. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult. Rendkívül jó volt látni, hogy a fiatalok milyen nagy számban vettek részt az megemlékezésen, köztük a Zólyomi Dávid Cserkészcsapat kiscserkészei is.

Tiponuţ Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!