Bihar hírei

2016.02.08. 17:13

Meglepték a jelentkezők a szervezőket

Az elmúlt évek versenyzői számának enyhe csökkenése után a szervezőket is meglepte, hogy mekkora érdeklődés kísérte a szombaton kilencedik alkalommal megtartott hegyközszentimrei borversenyt. A borlovagrend különdíjait is átadták.

Az elmúlt évek versenyzői számának enyhe csökkenése után a szervezőket is meglepte, hogy mekkora érdeklődés kísérte a szombaton kilencedik alkalommal megtartott hegyközszentimrei borversenyt. A borlovagrend különdíjait is átadták.

"Vegyük úgy, hogy az idei a mennyiségi fejlődés éve volt", tolmácsolta az időközben távozott Popa Dorin zsűrielnök szavait Kiss Zoltán a verseny értékelésekor szombaton este, a hegyközszentimrei iskola nagytermében, ahol a kilencedik borversenyt tartották meg. A szervezőket is meglepte, hogy miután három éve 166, két éve 159, tavaly pedig 149 bormintát neveztek be a termelők, idén 191 került lajstromba, 42-vel több, mint egy esztendeje. Volt tehát dolga bőven a Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Csaba, Kiss Zoltán és Czapp Árpád alkotta zsűrinek, mire este 20 órára elérkeztünk az eredményhirdetéshez. Ami a statisztikát illeti, 17 település képviseltette magát: Szentimre mellett Diószeg, Vajda, Szalárd, Monospetri, Várad, Székelyhíd, Micske, Kügypuszta, Keresztúr, Kovácsi, Margitta, Szenjobb, Élesd, Püspöki, Érmihályfalva és első alkalommal Erdőgyarak. A borok kategóriánkénti megoszlása: 45 vörös, 37 fehér aromás és 109 fehér száraz.

Mindenki nyertes

A helyiségben mintegy 180 személyre terítettek az esti mulatsághoz, és minden helyet el is foglaltak, mire Kucharszki Zoltán tiszteletes, mint a műsorvezető köszöntötte a sokaságot és dr.Nagy Miklós polgármesterhez hasonlóan köszönetet mondott a résztvevőknek, a támogatóknak, nemkülönben a vacsorát előállító szakácsasszonyoknak. A polgármester ehhez hozzátette még, hogy csak nyertes lehet az, aki egy ilyen kellemes összejövetelen részt vesz, hasonlóan a szervezők, hogy vendégül láthatják a jó hangulatú, mulatós vendégsereget. Mivel Popa Dorin zsűrielnöknek távoznia kellett időközben, az értékelést Kiss Zoltán végezte el. A fentebb idézetthez még hozzátette, hogy az utóbbi években "elkényeztetik a zsűrit" az egyre több és jobb borral, ugyanakkor hiányolta a "középmezőnyt".

Kapáljanak hittel

Mint kiderült, 4 bort ki kellett zárni a versenyből, 28 csak a részvételért járó oklevelet kaphatta meg, ám 29 bronz, 75 ezüst és 55 arany minősítést érdemelt. Utóbbi nagy számok a szervezőket is váratlanul érték, erre nem voltak felkészülve az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján, ezért megértést kapva úgy döntöttek, hogy a helyi termelők most "csak" okleveleket vehettek át, érmeiket és kupáikat "postafordultával" kapják meg. A jutalmakat Nagy Sándor főszervező irányításával helyi fiatalok juttatták el a címzettekhez az asztalok között. "Kapáljanak hittel és reménnyel idén is", zárta az eredményhirdetést Kucharszki Zoltán, hogy a vacsora, illetve a Kiss Music Band muzsikája, továbbá a nótázás vegye át a főszerepet, sőt, később néhány sort asztalt is "felszámoltak", hogy a táncnak se legyen akadálya.

A jók legjobbjai

Mivel csupán az aranyérmes borok listája is terjedelmes, kompromisszumként azokat közöljük csak, melyek 19 pont felett teljesítettek: Fábián Tibor, Diószeg (tramini 2011 - 19,4; tramini 2014 - 19,5; burgundi - 19,1); Sabau Constantin, Diószeg (királylányka - 19,4); Kőrösi Zoltán, Szentimre (merlot, 19,35); Balogh József, Diószeg (fekete leányka - 19,35); Kun Géza, Diószeg (királyleányka - 19,27); Szilágyi Elek, Szalárd (nero - 19,25); Guba Jenő, Szalárd (leányka - 19,25); Füzesi József, Diószeg (királyleányka - 19,2); Szőnyi István, Diószeg (ottonel-leányka - 19,1); Rittner Tibor, Diószeg (vörös vegyes - 19,05); Kovács Zoltán, Érmihályfalva (szürkebarát - 19,05); Varga Andrea, Szentimre (zalagyöngye - 19,05). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa két különdíjat ajánlott fel: a legnagyobb pontszámot elérőnek járó Fábián Tibort, a rend tagjai közül a legnagyobb pontszámot elérőnek járó Rittner Tibort illette.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!