Bihar hírei

2016.02.28. 10:14

„A magyar zászló becsületéért küzdöm!”- Mónus József íjász világbajnok Élesden

Létai Zoltán hagyományőrző, a Pusztai Farkasok Sólyom Nemzetségének vezetője, a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetségével karöltve megszervezte a Sólyom szárnyán elnevezésű előadássorozat V. állomását, aminek meghívottja a hajdúnánási Mónus József többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász volt.

Létai Zoltán hagyományőrző, a Pusztai Farkasok Sólyom Nemzetségének vezetője, a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetségével karöltve megszervezte a Sólyom szárnyán elnevezésű előadássorozat V. állomását, aminek meghívottja a hajdúnánási Mónus József többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász volt.

A február 27-i rendezvénynek a Bocskai István Kulturális Szórványközpont adott otthont, s közel száz érdeklődött vonzott.

A főszervező Létai Zoltán tisztelettel köszöntötte az egybegyűlteket és meghívottját, akit a magyar íjászat nagykövetének nevezett, s aki mindig mély benyomást tett rá élő hitével, magyarságának bátor és mindenkori felvállalásával, a tradicionális íjászat világrangra emelésével, a magyar zászló becsületének kivívásával.

„Hagyománytisztelő vagyok, ami számomra azt jelenti, hogy mély tisztelettel gondolok őseinkre, akik hatással vannak környezetemre, hőstetteik pedig könnyet csalnak a szemembe…”- kezdte a filmvetítéssel és kiállítással egybekötött, hol szomorkásabb, hol elgondolkodtatóbb stílusú, sok humorral és anekdotákkal fűszerezett, interaktív, két órás előadását.

A „Fehér Farkas” becenevet viselő, gépész üzemmérnökként végzett íjász, könnyeivel küszködve mesélt életéről, életfilozófiájáról, íjásszá válásáról, amit a fiával együtt kezdett elsajátítani 2006-ban. Azóta sorra nyeri a legrangosabb országos (versenyen kívül), európai, ázsiai, amerikai és világversenyeket. Érdemeit, érmeit, okleveleit felsorolni szinte lehetetlen, … csak néhány sikert említek: 2012. augusztus 24-én a belső- mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját. 2013. június 22-én Törökországban, az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban és a „Korlátlan erősségű íjak versenyében”, 467 métert lőve, első lett saját készítésű íjával és nyílvesszőjével, amit a szintén többszörös világrekorder lovasíjász, Mesterének tekintett, Kassai Lajostól kapott. 2014 szeptemberében az egyesült államokbeli Wendoverben, három nap alatt hat világcsúcsot állított fel távlövő íjászatban és korlátlan kategóriában 538 méterre lőtte ki nyílvesszőjét..., a világhálón mindenki nyomon követheti.

„Azt gondolom, hogy magyarnak lenni Magyarországon sokkal könnyebb, mint nektek itt! Ezért Önök, ti vagytok a leghitelesebb magyarok!” – köszöntötte a világbajnok az élesdieket és nagyváradiakat, majd sorra mutatta be több év eredményeit (5 év alatt 167 győzelem), a maga készítette íjakat, s többek között azt is, amivel a legmesszebbre lő a világon. Történelmi pillanatnak is tanúi lehettünk: kezünkbe vehettük az angol nyelvű Világrekord tanúsítványt, amit február 15-én állítottak ki Amerikában. Ezen a versenyt bambuszból készített amerikai Longbow íjjal, amit kedvenc macskájáról Mátyásnak nevezett el, illetve fából és madártollból készített, Fekete grizzly nevű vesszővel, nyerte meg. A velük leadott lövés 30 méterrel szárnyalta túl az előző világrekordot!

„Minden versenykor erősen érzem a jelenlévő emberek közös akaratát és lelki biztatását, így a nyílvesszőm nem tudja eltéveszteni a célt. Biztos nyugalmam csak akkor van, ha jól és becsületesen felkészülök. Az érzelmek és a tudat hihetetlen együttállása érvényesül, amikor kikapcsolom a külvilágot. Több perces koncentrálás után, ellövöm azt a vesszőt, amiről tudom, hogy biztos célba talál, s közben azt ordítom: Harcolj! Harcolj a magyarokért!”

A Farkas járja a világot, sokszor magányosan, mert irigyei sokan vannak, de mindig azért, hogy a magasba emelhesse újra, meg újra a háromszínű lobogót, hirdetvén a magyar nemzet nagyságát, a magyar zászló becsületét. „A kegyes sorsban hiszek. A múlt emlékképeivel harcolok a mában, remélve a szebb jövendőt! Hiszem, hogy csak közösen vagyunk erősek, külön- külön elpusztíthatóak vagyunk. Hitem az erőm, mert, aki hisz, az nyer!”

Köszönjük a 17 világrekordot lövő íjásznak, hogy beengedte az élesdi közönséget, akik tisztelőivé váltak, saját világába, hogy meghallgathattuk múltról és jelenről való elmélkedéseit a magyar íj segítségével. „Az íj egy eszköz csupán, de minden kifeszítése a múlt tiszteletét kell jelentse. Ezért a gyermekek kezébe kell adni, hogy többet kapjanak a múltból, s a dicső emlékekből szőjenek jelent s majdan jövendőt!” - mondta Mónus József.

A 12 alkalommal világcsúcsot felállító hagyományőrző, arra kérte a jelenlevőket, hogy mondják el büszkén, hogy ők magyarok, s, bár meg kell vívni a mindennapok harcait, harcolni kell a múlt és a magyar zászló becsületéért!

Létai Zoltán megköszönte a színvonalas, lélekemelő és tudaterősítő előadást, ajándékkal kedveskedett az előadónak, s minden jelenlevő íjásznak, s jövendőbeli „íjász sólyomfiókának” egy mézeskalács emlékplakettet adott át. Az este fotózással ért véget.

Ciavoiné Létai Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!