Bihar hírei

2016.01.03. 12:13

Újévköszöntés tűzijátékkal és kívánságlámpásokkal

Napfényes, de nagyon hideg idővel köszöntött be Érmihályfalvára (is) 2015. utolsó napja. Az óesztendőtől -10 fokos hidegben búcsúzhattak a lakosok a közös, főtéri újévköszöntésen.

Napfényes, de nagyon hideg idővel köszöntött be Érmihályfalvára (is) 2015. utolsó napja. Az óesztendőtől -10 fokos hidegben búcsúzhattak a lakosok a közös, főtéri újévköszöntésen.

A szokásokhoz híven idén is közös óévbúcsúztatásra várta a lakosokat az önkormányzat Érmihályfalva főterére. Délután elkészült a két máglya, melyek - a forralt bor mellett - melegedési lehetőséget ígértek a fagyos éjszakában, a tűzijáték előkészületei pedig nem a tér déli végében kezdődtek meg, ahogyan az megszokott, hanem egy, a másik végéhez közeli üres telken, eleget téve így a szigorúbban vett előírásoknak, miszerint nagyobb távolságot kell tartani a rakétákkal a gázvezetékektől és a lakóházaktól. A sok-sok házibuli mellett sok szervezett mulatságot is tartottak. Több vendéglátóhelyet baráti társaságok béreltek ki, de újra szilveszteri kabaréval, majd azt követő, hajnalig tartó bulizással várta a publikumot a Móka színjátszó csoport is a kultúrházban (előadásukat a hagyomány szerint még januárban megismétlik, ennek időpontját időben közöljük).

Kívánságlámpások

A Széchenyi téren 22 órakor szólalt meg a zene és ezzel egy időben szaporodtak meg a petárdahangok is a városközpontban, melyeket már délután óta lehetett hallani a város minden részéből. Idén is bebizonyosodott, hogy hiába minden tiltás és beígért büntetés, aki akar, az gyakorlatilag bármilyen pirotechnikai eszközhöz hozzájuthat, a vékony cigarettaszál méretű pukkanótól az agyú lövését idéző dübbenést keltőig. Talán a  -10 fokos hideg miatt lassan gyűlt a tömeg a főtéren, csupán pár perccel éjfél előtt gyarapodott az több százas nagyságrendűre. A várakozás perceiben voltak, akik lampionokat (kívánságlámpásokat) engedtek az ég felé, igaz, a hideg miatt azok nehezebben engedelmeskedtek, lassabban melegedett fel a levegő belsejükben. Az óév utolsó másodperceit a tömeg Kiss Csabával, a szabadtéri rendezvények állandó DJ-jével számolta vissza, majd durranhattak a pezsgősüvegek, koccanhattak a poharak. A tűzijáték, a fellövés helyszínének váltása ellenére gyakorlatilag ugyanazt az élményt nyújtotta, mint az előző években.

Hajnali takarítás

A "magyar éjfélkor" már jelentősen kevesebben voltak a főtéren, nem sokkal később a zene is elhallgatott. A mulatságok újra a barátságosabb, zárt helyeken folytatódtak. Akik bírták hajnalig és 6 óra körül a főtéren át vezetett útjuk hazafelé, azok tapasztalhatták, hogy már javában dolgoztak az arra hivatott takarító munkások: eldobált műanyagpoharak, petárdamaradékok, kiszolgált papírtrombiták, színesen csillogó parókák, autóabroncsokra orvul leselkedő pezsgősüvegszilánkok kerültek a kukákba. Mire kivilágosodott, már csak az üvegekből kifutott pezsgő után az aszfalton maradt foltok utaltak a történtekre. Január elsején este több helyen "morzsabulit" tartottak. Így volt ez például a Gödör rendezvényházban, ahová akkor már nem csak az előző esti 115 felnőtt vendéget várták vissza, de azok kisebb-nagyobb gyerekeit is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!