Bihar hírei

2016.01.28. 11:21

Kockakobak: Nemzetközi döntő

A Tehetséges Kobakokért Alapítvány szervezésében nemrégiben került sor nemzetközi matematika verseny Kárpát-medencei döntőjére. A két erdélyi versenyzőből az egyik megyénkbeli volt.

A Tehetséges Kobakokért Alapítvány szervezésében nemrégiben került sor nemzetközi matematika verseny Kárpát-medencei döntőjére. A két erdélyi versenyzőből az egyik megyénkbeli volt.

A budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban tartott eseményt egy elmúlt novemberben lezajlott selejtező előzte meg, melyen egy "feleletfüggő labirintus tesztet" kellett a tanulóknak egy óra leforgása alatt teljesíteniük a matematika birodalmában barangolva. Az akkor elért eredmények alapján a régiók első helyezettjei, illetve azok a tanulók vehettek részt a nemzetközi fordulón, akik bekerültek a Kárpát-medencei mezőny tíz legjobban teljesítő diákjai közé. Az erdélyi régiót két tanuló képviselte a döntőn, mindketten kilencedik osztályosok, az egyikük szovátai Portik Ábel, a másik pedig micskei Erdei Csongor. Ismerősei ők egymásnak, hiszen már több matematika-versenyen is találkoztak iskolás éveik során.

Elismerés a felkészítőknek

A nemzetközi döntőt követően évfolyamonként bemutatták a megoldásokat, majd a Csodák Palotájában került sor az eredményhirdetésére: Erdei Csongor a IX. eredménnyel végzett, és vehette át a díját a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjaként. Ugyanakkor a verseny szervezői díjazták a felkészítőket, Betuker Enikő és Hodgyai Edit tanárokat is. Csongor, mint külföldi diák, különdíjban is részesült: belépőjegyet kapott a budapesti Tropikáriumba. A tartalmas versenyzést kitűnő programszervezés követte, a döntő mezőnye a Csodák Palotája vendége lehetett az eredmény hirdetés után is, az Öveges teremben megtekinthették a fizika-showt, mely a folyékony nitrogén és a szárazjég tudománykörbe engedett betekintést nagyon látványos kísérletek sorozatával.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!