Bihar hírei

2015.11.08. 09:44

Pályázatok épületfelújításokra, épül az átemelő

Bérházak felújítására készíttet pályázatokat az érmihályfalvi önkormányzat, kihasználva, hogy EU-s támogatásokat lehet ezekre kérni. Közben épül a csatornahálózat átemelője.

Bérházak felújítására készíttet pályázatokat az érmihályfalvi önkormányzat, kihasználva, hogy EU-s támogatásokat lehet ezekre kérni. Közben épül a csatornahálózat átemelője.

Az érmihályfalvi képviselő-testület októberi ülésén szavazta meg, hogy a városvezetés pályázatot készíttet bérházak felújítási költségeinek megszerzéséhez.

Ezzel kapcsolatban Nyakó József polgármester kérdésünkre elmondta: a 2014-2020-as fejlesztési időszakban lehetőség nyílik épületfelújításokhoz szükséges pénzek megpályázására az EU-nál. Az önkormányzat két ilyen pályázatot készíttet egy céggel, mely közbeszerzésen nyerte el ezek elkészítésének lehetőségét, és munkája kifizetését nagyban befolyásolja, hogy nyertes pályázatot készítsen. Az egyik pályázat a város tulajdonában lévő bérházakra vonatkozik, pontosan kilenc ilyenre és 23 család életkörülményein javítana.

Iskolaépületek féljavítása

Az említett tanácsülésen a tanácsosok erről a pályázatról szavaztak, a másikról nem kellett, mivel annak lehetősége már korábban, az éves költségvetésbe be volt tervezve. Ez pedig iskolaépületek modernizálásáról szól, konkrétan a Vörösmarty Mihály utcában, a Dihenesen, a Bank utcán, továbbá a vonatkozik a bölcsődére és az Erkel Ferenc utcai óvodára. A pályázatok készítésével igazodunk az EU-s elvárásokhoz, tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva: a beruházásokból természetesen csak akkor lesz valami ilyen módon, ha a pályázatok nyernek, igaz, akkor 100%-ban fedezni fogják a munkálatokat.

Épül az átemelő

Ami azonban már biztos, hogy megkezdődött a napokban csatornahálózat átemelői közül a legnagyobb és legfontosabb építése a Báthori István utcában, az önkormányzat által korábban megvásárolt területen. A város minden utcájából összegyűlő szennyvíz a szabadesés törvényét kihasználva, illetve a további néhány kisebb átemelőnek és szivattyúnak köszönhetően ebben a pontban fog összegyűlni, és innen kerül az állatvásár mögötti derítőállomásra. Az építmény 7 méter mély lesz, illetve már ilyen mélyen a földben is van a betonozott épületelem. A beruházás állami finanszírozásból készül.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!