Bihar hírei

2015.11.16. 07:57

Márton napi hagyományőrző est Élesden

2009 óta, a Castrum Egyesülettel karöltve Márton napot ünnepel és szervez a Poynár Miklós Borbarátok Köre.

2009 óta, a Castrum Egyesülettel karöltve Márton napot ünnepel és szervez a Poynár Miklós Borbarátok Köre.

A november 14-én 7. alkalommal szervezett eseményt Kajántó Pál főszervező nyitotta meg, köszöntve a vendégeket. Az este folyamán, többször, bemutatta és értékelte az asztalra került borokat, majd megosztotta a hallgatósággal az idei borászati év gondjait is.

Az idei újbor- kóstoló eseményre a Bocskai István Kulturális- és Szorványközpont új, fűtött és tágas nagyterme adott otthont, talán ennek is köszönhető az eddigi legtöbb, a közel 130 fős vendégsereg, főleg élesdiek, de sokan eljöttek Nagyváradról, Tenkéről, Hegyköztóttelekről, Körösújlakról. A főszervező, baráti körével és családjával színvonalas eseményt szervezett, amiért köszönet jár. Ugyancsak köszönet illeti Homonnai Gábort és kedves feleségét Ilust, Török Attilát és fiát Olivért, akik derekasan kevették részüket a szervezésből. A mostani ünnep kiemelt jelentőséggel bír, tudtuk meg Homonnai úrtól: „Pár napja megkezdődött a jubileumi szent Márton év, hiszen 1700 éve született Szent Márton (316- 2016)”, de azt is hozzátette, hogy „a reformátusoknak is van egy híres Mártonjuk, Luther Márton”. Gabi bácsi nemcsak „okosította” az egybegyűlteket, hanem jó házigazdához híven, sorba járta az asztalokat, beszélgetett a vendégekkel, akik sokszor „ellopták” az ez alkalomra készült lúdtollas, Ludas Matyira emlékeztető süvegét. A vacsora előtt új borokat kóstoltunk, ezeket a felajánlásokat külön köszönik a szervezők a borgazdáknak, vacsora közben és utána pedig vörös borokat, összesen 10 félét. Az ínycsiklandozó libasült pedig 4 órán keresztül készült a Fantti Pékségben, Kajántó Pál kemencéjében. Isten éltesse a főszakácsot, Kajántó Jutkát! Várjuk a folytatást, ami jövőre zenés mulatsággá növi ki magát!

Ciavoiné Létai Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!