Bihar hírei

2015.11.24. 16:48

A hagyományos borotválkozás életérzése

Ritka darabok is láthatóak azon a borotvakéseket és borotválkozási kellékeket bemutató kiállításon, melyet pénteken nyitottak meg az érmihályfalvi múzeumban.

Ritka darabok is láthatóak azon a borotvakéseket és borotválkozási kellékeket bemutató kiállításon, melyet pénteken nyitottak meg az érmihályfalvi múzeumban.

A Nagyapám is ezt használta! című kiállítás péntek délutáni megnyitóján elég kevés érdeklődő vett részt (talán a rossz idő miatt), zömében férfiak és a kiállítók hozzátartozói. A megjelenteket Szilágyi Andrea muzeológus köszöntötte, bemutatva a kiállítókat (Matiz József, Papp Sándor, Rubletzky Csaba, Szabó Árpád, Szellő István), akik borotvakéseket, fenőköveket, fenőbőrt és vásznat, szappanokat, pamacsokat, habkeverő tálkákat, tükrös utazó borotvakészletet bocsátottak a múzeum rendelkezésére. Szilágyi Andrea röviden beszélt a borotválkozáshoz használt pengék, kések fejlődéséről a történelem folyamán, az ókortól napjainkig. A tárlaton összesen mintegy 50 borotvakést állítottak ki (osztrák–magyar, német, svéd, amerikai, kínai, orosz, japán, angol, francia és egy kolozsvári).

Gyűjtők

A kiállítók közül Matiz József és Szabó Árpád szakértők módjára mutatták be az eszközöket, stílusos öltözékben. Az évek folyamán, mióta borotvakésekkel borotválkoznak, utánaolvastak a különféle típusoknak, ismerik ezek hierarchiáját, tudják melyikért érdemes nagyobb összeget kiadni, melyiket miért könnyebb vagy előnyösebb használni, késgyűjtők találkozóira járnak, tagjaik internetes csoportoknak, melyeknek témái a kések és borotvakések. Matiz József gyűjteménye nagy részét a helybeliektől gyűjtötte be, de régiségvásárokon és internetes oldalakról rendelve is szereznek be darabokat, illetve cserélnek (tapasztalatot is). Nem csak hagyományápolás, amit csinálnak, de környezetkímélés is, nem is beszélve arról az érzésről, amit a hagyományos borotválkozás szertartása nyújt, hangzott el. Mivel minden férfi frissen borotválva érkezett az eseményre, egy hagyományos borotválás megtekintésére nem nyílt lehetőség. A ritkaságszámba menő darabokat is tartalmazó kiállítás december 4-ig marad a múzeumban.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!