Bihar hírei

2015.10.03. 16:51

Margitta kilenc híres szülötte egy kötetben

Kilenc helyi születésű, ám máshol hírnévre szert tett margittait mutat be az a kötet, melyet pénteken délután vehettünk kézbe a Berettyó-parti város elöljáróságának gyűléstermében.

Kilenc helyi születésű, ám máshol hírnévre szert tett margittait mutat be az a kötet, melyet pénteken délután vehettünk kézbe a Berettyó-parti város elöljáróságának gyűléstermében.

A margittai Polgármesteri Hivatal gyűléstermébe érkezetteket az "Itt ringott bölcsője..." című, Margitta hírneves szülöttei alcímű kötet szerzője, Tőtős Norbert fogadta, majd köszöntötte is, és ebből mindjárt ki is derült, hogy nem csak helyiek, de az Érmellék és a Berettyó-völgye több települése is képviseltette magát. Méltatást elsőként Cseke Attila képviselő mondott, aki maga is margittaiként, illetve a kötet előszavának írójaként azt hangsúlyozta, hogy a kiadvány hiánypótló, 9 olyan személyiséget mutat be, akik helyi szülöttként máshol lettek az egyetemes magyarság büszkeségei, ebből következik, hogy majd meg kell szülessen az a kötet is, mely a közösséget helyben szolgálókat szedi csokorba.

A kötetet Farkas Cecília tanárnő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, kiemelve: nem száraz életrajzi adatokat olvashatunk, hanem eseménydús, néha tragikus, néha komédiába illő eseményeket.

Egy nő, nyolc férfi

A kötet "főszereplői" közül egy nő, nyolc férfi, olyan személyek ők, akiket jobban kellene ismernünk: Tolna Éva (1939-2014, Kolozsvár) tanár, gyermekvers- és prózaíró, 2 éve még saját kötetét dedikálta ugyanezen a helyen; Ákom Lajos (1895-1967, Budapest) orgonaművész-zeneszerző 46 évig volt a budapesti Kálvin téri egyház főorgonistája; Bónyi Adorján (1892-1967, Budapest) író, újságíró, műfordító "Kék bálvány" című művéből készült az első magyar hangosfilm; Duka János (1907-1990, Csíkszereda) író, tanító, folklórgyűjtő; Harag György (1925-1985, Marosvásárhely) színész, rendező, színigazgató Auschwitz-túlélő; Horváth Imre (1906-1993, Nagyvárad) költő, újságíró; Horváth János (1878-1961, Budapest) egyetemi tanár, irodalomtörténész, a régió egyetlen Kossuth-díjasa; Krecsányi Ignác (1844-1923, Budapest) színész, rendező, színigazgató, a Temesvári Magyar Színtársulat és a Budai Színkör alapítója; Zakar András (1912-1986, Székesfehérvár) tisztelendő, pápai kamarás, a Mindszenthy-per harmadrendű vádlottja.

Megismertetni a hírességeket

Tőtős Norbert a maga során elmondta: a könyv megszerkesztésének ötlete a margittai magyar iskola avatóján fogalmazódott meg, amikor kiderült, mennyien nincsenek tisztában a névadó Horváth János kilétével. A könyvbemutatón közreműködtek a székelyhídi Gyermek Jézus Otthonban lakó gyerekek, akik tucatnyian Csaplár Angéla katolikus kántor vezetésével az "Adj uram isten..." című dalt énekelték el, amit sokan ismernek, kevesebben tudják, hogy szerzője az említett Ákom Lajos. A könyvbemutató a megvásárolt kötetek dedikálásával zárult.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!