Bihar hírei

2015.09.05. 15:46

Tanév előtti készülődések Érmihályfalván

Mintegy 1800 gyereket várnak az iskolakezdéskor összesen az érmihályfalvi általános és középiskolába. A két igazgatótól a tanév kezdetét megelőző munkákról, intézkedésekről érdeklődtünk.

Mintegy 1800 gyereket várnak az iskolakezdéskor összesen az érmihályfalvi általános és középiskolába. A két igazgatótól a tanév kezdetét megelőző munkákról, intézkedésekről érdeklődtünk.

Az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnáziumban várhatóan 550 diák kezdi meg a tanévet szeptember 14-én. Zeffer Tímea igazgatónőtől megtudtuk, hogy a főépületben 8 osztály és 2 informatika laboratórium van, külön épületben vannak a műhelyek, és az évek óta a tűzoltóságtól bérlet épületben további 11 osztálytermük van. Utóbbiakat illetően már májusban kérték az önkormányzatot, hogy intézkedjen a bérlés hosszabbításáról. A vakáció idején minden helyiséget felújítottak és elvégezték a szükséges javításokat. Hat kilencedik osztályt indítanak, ezek közül egy román tannyelvű mezőgazdasági szakon, egy magyar természettudomány szakon (ezek líceumi osztályok), továbbá ugyancsak magyarul egy-egy kereskedelmi alkalmazott-, egy mezőgépész- és egy kertészet szakiskolai osztály, végül esti tagozaton egy magyar mezőgazdasági profilú osztály. Az érettségit négy osztály fogja várni majd a tanév végén. A tanári kar harmada ingázó, ugyanez az arány a diákság körében 50%, utóbbiak a környező községekből érkeznek Szalacstól Kerekiig.

Tanulóautó kellene

Beszámoltunk arról, hogy az új épületszárnyon is megkezdődtek hónapokkal ezelőtt a munkálatok, ám azok nem a megfelelő ütemben zajlanak. Ennek oka, hogy a kivitelkezést ugyanazzal a céggel kellett folytatni, amely évekkel ezelőtt megkezdte, ám az átszervezés alatt van, és nem volt felkészülve a munkára. Ennek ellenére remélik, hogy a végső határidőig, jövő április 1-ig elkészül az épület. Az iskola már jelezte az önkormányzat felé, hogy szükségük lenne egy, a tanrendben lévő autóvezetési órákat szolgáló személyautóra. Most az oktató oldja meg a jármű-kérdését, ettől szeretnének függetlenedni, és az irányba is tettek lépéseket, hogy az egyik nagyváradi autósiskola ismerje el az iskolában levezetett órákat. Jó hír, hogy az iskola számítógépes vizsgaközponti státuszt szerzett, ahol diákok és pedagógusok is nemzetközileg elismert oklevelet szerezhetnek, illetve jóváhagyták számukra a következő tanévtől újabb szakok indítását, ezek részleteire külön kitérünk.

Soha ennyi ötödik

A Zelk Zoltán Általános Iskola 1039 kisebb-nagyobb diákot és 211 óvodást, vagyis 1250 gyereket vár a becsengetéskor. Csengeri Csongor igazgató elmondta, hogy városszerte 12 épületben zajlik oktatás, ezekben takarítási, felújítási munkákat végeztek. A teljes renoválási programban, melynek során évente legalább egy épületet teljesen felújít az önkormányzat, most az 1. számú óvoda van soron, a beruházásból az önkormányzat 50 ezer lejjel veszi ki a részét, az ARA Shoes cég támogatóként a tetőzet kicserélését szponzorízalja. A Kis utcai óvodában esedékes munkálatok az októberi vakációra maradtak. Előkészítő osztályokból 5 indul: egy román és négy magyar nyelvű (utóbbiakból egy step-by-step). Soha még ennyi ötödik nem indult: 2 román mellett 5 magyar nyelvű. A tanári testület 70%-át stabil gárda alkotja.

Költözés lehetséges

Csengeri Csongor igazgató hozzátette: a tanév előtti készülődést nehezíti, hogy beszélgetésünk időpontjáig nem volt tisztázott a step by step osztályok, illetve a 3. számú, Aranykapu néven ismert napközi sorsa. Mint arról beszámoltunk, a Helyi Tanács legutóbbi ülésén a képviselő-testület megszavazta, hogy a folytonosság jegyében változatlan feltételek között tart igényt a református egyházközség épületeire. Az igazgató kifejtette: az egyháztól nem érkezett válasz az önkormányzati döntésre, ezért egy héttel a tanévkezdés előtt az iskola nem érzi biztosnak a helyiségek használatát. Sajnálatosnak nevezte, hogy ki vannak téve egy iskolán kívüli testület döntésének, ezért előfordulhat, hogy az iskola vezetőtanácsa úgy határoz, hogy az önkormányzat épületeibe költözteti át az osztályokat és a napköziseket, mely esetben minden körülményt biztosítanak, amit az oktató-nevelő munka megkíván. Ebben az esetben a step-by-step osztályok az úgynevezett "zöld épületben", a napközisek a Voloseni-épületben lelnek otthonra. Ha ez bekövetkezne, az igazgató ezúton is kéri a szülők megértését az esetleges kellemetlenségekért, amit az előálló sürgős eset megoldása előidézhet.

A fenti sorok megszületése óta, hétfőn (szeptember 7-én) reggel gyűlést tartott az általános iskola vezetőtanácsa, melyen információnk szerint 7 igen és 2 nem arányban megszavazták, hogy nem tartanak igényt a református egyházközség épületeire, a step-by-step osztályokat és a napközis csoportokat elköltöztetik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!