Bihar hírei

2015.09.30. 14:25

Szociális jegyek, második forduló

A korábbiakhoz képest viszonylag csendben vitatták meg újra az érmihályfalvi tanácsosok a rászorulóknak adni tervezett szociális jegyek határozati javaslatát.

A korábbiakhoz képest viszonylag csendben vitatták meg újra az érmihályfalvi tanácsosok a rászorulóknak adni tervezett szociális jegyek határozati javaslatát.

Az érmihályfalvi képviselő-testület EMNP-frakciója tavaly tavasszal nyújtotta be először javaslatát, miszerint 100 lejes (élelmiszerre, gyógyszerre váltható) úgynevezett szociális jegyet adjon a helyhatóság rászorulóknak. Akkor igen hangos, a médiába is kikerült adok-kapok övezte a végül az RMDSZ-többségű tanács által leszavazott előterjesztést. A szeptemberi, szerdán délelőtt tartott ülésen újra napirendre került a téma, az azt ismertető Szilágyi Ferenc EMNP-tanácsos úgy vélte (utalva a korábban megvitatott költségvetés-módosításra), hogy arra könnyen lehetne forrást találni. Kérdésekre felelve kifejtette: nem évente rendszeres intézkedésről lenne szó, hanem amikor arra mód van, a rászorulók kiválasztása a fűtési támogatás rendszerét venné alapul, és összesen 507 igénylő jelentkezett felhívásukra.

Érvek, ellenérvek

Boros József RMDSZ-es tanácsos a lista összeállításának módját tudakolta, illetve szerinte ha az akció sikeres lesz, azt a Néppárt magának könyveli el, ha sikertelen, az a városházára száll vissza. Szilágyi Ferenc reagált: visszavonják a javaslatot, ha az RMDSZ-frakció benyújtja azt, ezzel átengedve a lehetséges sikert. Csengeri Csongor, ifj. Bánházi Miklós és Gazsi Zsolt RMDSZ-es tanácsosok is a kivitelezési mód felől érdeklődtek, tekintve, hogy az igénylők mindegyikéről például szociális felmérést kell készíteni, erre Czeglédi Júlia EMNP-s tanácsos azt válaszolta, hogy az már nem a javaslattevők dolga. A költségvetési bizottság elnöke, az RMDSZ-es Chis Gheorghe leszögezte: ha előre tudnak a tervezett kiadásról, az nem jelent kiemelkedő gondot a költségvetésben, a nehézséget ő is abban látta, hogy a megvalósítás ellehetetleníti a városháza szociális részlegét. A szavazásnál a 4 EMNP-s tanácsos igennel, 12 RMDSZ-es tanácsos (egy hiányzott az ülésről) nemmel szavazott, ezzel mintegy beteljesítve azt, ami előre borítékolható volt

Iskolaszéki delegáltak

Az ülésen tanácsosokat választottak az iskolaszékekbe. A tanintézmények vezetőtanácsaiban (tan)évente kell megújítani az önkormányzat képviselőit, bocsátotta előre Csengeri Csongor tanácsos, az általános iskola igazgatója. Szilágyi Ferenc ismertette az EMNP álláspontját: ők javaslatot sem tesznek, megkímélve "a felesleges köröktől" mindenkit, hiszen az RMDSZ-frakció úgy is leszavazza őket. A Zelk Zoltán Általános Iskolához Gazsi Zsolt és Chis Ghoerghe, a Mezőgazdasági Főgimnáziumhoz Krizsán Csaba és Belán István, az iskolák tevékenységének minőségét felügyelő bizottságokba Kovács Attila illetve Boros József a delegált.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!