Bihar hírei

2015.09.30. 16:41

Hatszáz éves a szalárdi templom

A szalárdi református templom fennállásának 600 éves évfordulóján szeptember 27-én hálaadó istentiszteletet tartottak, mely alkalommal sor került a nőszövetség zászlajának felavatására is.

A szalárdi református templom fennállásának 600 éves évfordulóján szeptember 27-én hálaadó istentiszteletet tartottak, mely alkalommal sor került a nőszövetség zászlajának felavatására is.

Vasárnap délután egy környékünkön ritka ünnepségen vettek részt a szalárdi református gyülekezet hívei és vendégei, hiszen immár 600 éve szolgálja a templom Szalárdot. Az ünnepségen Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, volt szalárdi lelkipásztor hirdette az igét, aki arról beszélt, hogy bár meggyötörte a sors a szalárdi gyülekezetet 600 év alatt, hiszen jöttek a törökök, a templom leégett, Isten mégis megtartotta a templomot. Ezért nem szabad elfelejtenünk hálát adni Isten szeretetéért, aki ennyi éven át ekkora szeretettel oltalmazta ezt a templomot és gyülekezetet.

Borzási Gyula szalárdi lelkipásztor elmondta, hogy a templom 1415 óta szolgálja a közösséget, köszönhetően a Csáky családnak. Nem számolt be részletesen a történelméről, mivel a kijáratnál egy tájékoztató lapocskát kaphattak a jelenlévők minderről. Megköszönte az adakozó hívek jó szándékát, hogy anyagilag hozzájárultak a templomtorony javításához és az új terítők (kalotaszegi vagdalásos) elkészítéséhez. Köszönetet mondott Fekete István cégének, Szabó Ödön képviselőnek, Nagy Miklós polgármesternek, Tököli Annának a varrottasokért és Wits Vilmának a nőszövetség zászlajának elkészítéséért.

A zászló felavatása előtt a tiszteletes elmondta Igaz Mária történetét, akinek a nevét felvette a Szalárdi Református Nőszövetség. Igaz Mária Tordai Illyés Gyula lelkipásztor felesége volt, aki törékeny asszony létére megvédte a templom kegyszereit a haramiák elől, akik 1825. február 23-án éjjel megtámadták a szalárdi parókiát, s megölték Igaz Máriát. A kegytárgyak Igaz Máriának köszönhetően ma is a gyülekezet szolgálatában állnak: egy aranyozott ezüst kehely és egy aranyozott bronz tányér. A nőszövetség zászlaját Borzási Enikő zászlóanya és Sabau Julianna nőszövetségi elnök mutatták be, majd Földesi Márti erdőgyarmati lelkipásztornő áldotta meg. Ezt követően Szerefi-Sass Emőke kántor vezetésével sor került a gyermekek és a kórus szolgálatára is, valamint Kovács Regina elszavalta Csiha Kálmán: Szeressétek a templomot című versét. A hálaadó istentisztelet a Himnusz közös eléneklésével zárult, majd egy szeretetvendégséggel az RMDSZ-székháznál.

Sas Emőke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!