Bihar hírei

2015.08.25. 10:19

Részleges „igazságtétel” Diószegnek

Nem kapták meg a kormánytól az év elején elvesztett összeget, de a nemrégi költségvetés-kiegészítés éppen elég arra, hogy a folyamatban lévő munkálatokat zökkenőmentesen folytassák, nyilatkozta Mados Attila polgármester.

Nem kapták meg a kormánytól az év elején elvesztett összeget, de a nemrégi költségvetés-kiegészítés éppen elég arra, hogy a folyamatban lévő munkálatokat zökkenőmentesen folytassák, nyilatkozta Mados Attila polgármester.

A „nagy vesztesek” közé tartozott Diószeg a 2015-ös költségvetés tekintetében, hiszen - ahogy beszámoltunk róla - az év elején több mint 1,5 millió lej megvonásban részesült. Veszélybe kerültek ezáltal azok a fejlesztések, amelyek a településen zajlanak, mondta Mados Attila polgármester. Példaként említette, hogy két hónapnyi munka után kénytelenek voltak leállítani az új iskola építését, és félő volt, hogy a megnyert aszfaltozási pályázatot sem tudják kivitelezni, nem is beszélve azokról az kisebb munkálatokról, amiket évről évre el kell végezni, mint például az utcák kövezése vagy újabb járdák öntése. Lehetetlennek tűnt ugyanakkor az is, hogy a Nagy utcát leaszfaltozzák. Ahhoz, hogy pótolják a megvonást, már április elején elindítottak egy hitelfelvételt, amit a kormány szintén megnehezített, ugyanis megtiltották az önkormányzatoknak, hogy a kereskedelmi bankoktól hitelezzenek, az államkincstárat jelölve meg egyedüli lehetőségként.

Újrainduló iskolaépítés

Utóbbi azonban a kereskedelmi bankok 3-4 hétre rugó ügyintézésével szemben hónapokban méri a bürokráciát, ez a diószegieknél áprilistól augusztusig tartott - nem kell részletezni, mit jelent ez a munkálatokat tekintve, fejtette ki a polgármester. Július végén kisebb megelégedéssel könyvelték el, hogy folyamatos költségvetés-kiegészítési kérelmük a kormány felé sikerrel járt. A kérést azzal nyomatékosították, hogy elutasítás esetén európai uniós forrásoktól fognak elesni, talán ennek hatására augusztus elején 1,3 millió lejes költségvetés-kiegészítést kaptak, ugyanakkor ezekben a napokban utalta át a kincstár hitelüket, így most már minden adott a fejlesztések véghezviteléhez. A napokban újraindul az iskolaépítés, ám még 2 hónap kell a kivitelezőnek, így a tanévkezdetre tervezett avatóra csak októberben kerülhet sor. Ide kapcsolódik, hogy a sporterem mögötti iskolaépületben ki tudtak alakítani egy korszerű vizesblokkot, ugyanakkor az ingázó tanárok utazásának költségtérítésére is sikerült forrást találni.

Új kultúrigazgató

A kisjankai aszfaltozás (melyről a napokban számoltunk be) zökkenőmentesen fog zajlani, de elindítják a Nagy utca aszfaltozásának közbeszerzését is, remélve, hogy már ebben az évben elkezdhetik a kivitelezést, bizakodik Mados Attila. A vízhálózat felújítására is sikerül ugyanakkor újabb összeget átutalniuk azért, hogy a hálózat év végi átadást biztosítsák. A község két kultúrházán (Diószegen és Jankán) kisebb felújítási munkálatokat tudnak finanszírozni. Ide tartozik, hogy Hegedűs Szabolcs személyében új kultúrigazgató van pár hónapja, aki gondoskodik arról, hogy az épületben zajló táncoktatások, előadások, különböző rendezvények számára megfelelő körülményeket biztosítson.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!